Свет

"Блумберг": Састанак Путина и Ердогана о Споразуму о житу 8. септембра у Русији

Ердоган би могао да отпутује пре свог планираног пута у Индију где ће присуствовати самиту Групе 20 у Њу Делхију, кажу извори за амерички медиј
"Блумберг": Састанак Путина и Ердогана о Споразуму о житу 8. септембра у РусијиGetty © Burak Kara/Getty Images

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган очекује да се следеће недеље састане са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Русији како би разговарали о оживљавању црноморског Споразума о житу, кажу двојица турских званичника упознати са плановима.

Ердоган би могао да отпутује у Русију 8. септембра, пре свог планираног пута у Индију где ће присуствовати самиту Групе 20 у Њу Делхију, кажу извори за "Блумберг".

Турски председник је са Путином имао најмање десет телефонских разговора током ове године, укључујући и видео-конференцију којом је обележена испорука руског горива за турску нуклеарну електрану Акују у априлу ове године.

"Верујемо да је важно избећи предузимање било каквих потеза који би погоршали тензије и нарушиле мир у Црном мору", рекао је Ердоган на самиту Кримске платформе у Кијеву прошле недеље.

Коментаришући могући састанак Путина и Ердогана, портпарол Кремља Дмитриј Песков је током конференције за новинаре у понедељак рекао да ће он бити одржан "ускоро", не наводећи друге детаље, пренела је новинска агенција Интерфакс.

image