Свет

"Фајненшел тајмс": Поделе око ЕУ буџета угрожавају војну помоћ Украјини

Спорови међу државама чланицама око допуне касе могли би да угрозе подршку Кијеву
"Фајненшел тајмс": Поделе око ЕУ буџета угрожавају војну помоћ Украјини© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Прикупљање финансијских средстава ЕУ за подршку Украјини заустављено је због несугласица међу државама чланицама које су забринуте због својих националних буџета и растућих трошкова у Бриселу, пише "Фајненшел тајмс".

Захтеви Брисела за укупно 86 милијарди евра додатног финансирања, које би требало да ублажи притисак на буџет ЕУ уз закључавање четворогодишње подршке Украјини, поделили су земље чланице и довели до позива на смањење и дужи рок за разматрање, тврде појединци укључени у разговоре.

Дебата је кључни тест западне одлучности у вези са Украјином, јер скептици у Европи и САД почињу да указују на ограничене добитке остварене летњом контраофанзивом Кијева, пише "Фајненшел тајмс".

Најновија рунда америчког финансирања Украјине такође би могла да наиђе на препреке на путу кроз Капитол Хил усред све веће забринутости око сукоба и владине потрошње.

Брисел је предложио да се најновији пакет финансирања за Украјину продужи на четири године, делом да би се Кијев сачувао од политичке нестабилности у унији. Министри ЕУ ће данас поново започети консултације након летње паузе, а подршка Украјини биће на врху дневног реда на састанцима министара одбране и спољних послова.

Преговори о финансирању су закомпликовани тиме што је Европска комисија удружила финансијску подршку Украјини са захтевима за допуну буџета ЕУ, укључујући одредбе за покривање трошкова камата на дуг и повећање плата за званичнике ЕУ.

Многе земље чланице су саопштиле да су, иако је додатна финансијска подршка Украјини разумна, остали елементи пакета резултат унутрашњег питања управљања буџетом ЕУ које не заслужује додатна средства.

Спор поставља сцену за оно што се очекује да ће бити једни од најтежих ЕУ преговора. Комисија је у јуну предложила 66 милијарди евра допуне за буџет за 2021-27, који су финансирале државе чланице. Брисел је посебно предложио 20 милијарди евра за испоруку оружја Украјини.

Тих 66 милијарди евра укључује скоро 19 милијарди евра за покривање неочекивано високих трошкова камата на заједничко задуживање ЕУ, око две милијарде евра за повећање административних трошкова укључујући повећање плата службеницима, 15 милијарди евра за трошкове везане за растућу миграцију и финансирање за спољне земље и 10 милијарди евра за иницијативе укључујући и нови иновациони фонд.

Крајњи договор у децембру 

Овај додатак вишегодишњем финансијском оквиру (МФФ) такође укључује 17 милијарди евра грантова за Кијев и допуњен је пакетом од 33 милијарде евра у кредитима. Заједно, овај пакет од 50 милијарди евра током четири године има за циљ да пружи земљи дугорочну буџетску стабилност.

Веће земље ЕУ тренутно разговарају о аспектима допуне МФФ-а у циљу постизања консензуса, рекли су званичници, напомињући да би дебата вероватно могла да се развуче до краја године.

"Децембар ће бити тренутак када ће се сва ова питања спојити и потребан нам је одговор", рекао је високи званичник ЕУ укључен у преговоре о финансирању Украјине.

Истовремено, од 27 држава чланица ЕУ тражи се да заједно дају додатних 20 милијарди евра за фонд за оружје којим управља Брисел, који је осмишљен да гарантује војну подршку Украјини у наредне четири године.

Министри одбране и спољних послова из целог блока ове недеље ће даље расправљати о том фонду, који је предвиђен као део доприноса ЕУ такозваним дугорочним "безбедносним гаранцијама" Украјини.

Званичници више држава чланица кажу да ће фонд - део Европског мировног фонда ЕУ који финансира испоруке оружја Украјини од прошлог фебруара - на крају добити подршку захваљујући широко распрострањеној спремности да се помогне Кијеву.

Али они су упозорили да то треба узети у обзир у укупним финансијским захтевима Брисела и проценити заједно са допуном МФФ-а.

"Сви желимо да помогнемо Украјини, али сав новац долази из истог лонца. Нешто ће морати да се прескочи", рекао је један званичник ЕУ.

image