Свет

Мађарска опет против ЕУ: Проблеми око новог плана војне подршке Украјини

Европска унија је од почетка Специјалне војне операције издвојила око четири милијарде евра за војни фонд, али званичници желе да успоставе стабилнији извор новца, како би избегли сталне и тешке разговоре о додатном финансирању Кијева
Мађарска опет против ЕУ: Проблеми око новог плана војне подршке Украјини© y Laszlo Balogh

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ предложио је чланицама ЕУ да повећају војну помоћ Украјини за 20 милијарди евра у наредне четири године.

Нови план требало би да "омогући глатки наставак слања војне помоћи Украјини", са пет милијарди евра годишње у периоду од 2024. до 2027. године.

План се на дневном реду европских званичника први пут нашао прошле недеље, када су се министри спољних послова држава чланица ЕУ састали у Бриселу.

Међутим, како пише "Политико", Мађарска би могла да се успротиви и поремети још један план Европске уније. И сам премијер Мађарске Виктор Орбан више пута је изнео критике на потезе европске заједнице, посебно када је реч о финансирању Украјине.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је раније да та држава неће дозволити Европској унији да користи средства из Европског фонда за мир за финансирање испоруке оружја Украјини све док ОТП банка не буде искључена са украјинске листе "међународних спонзора рата".

"Мађарска неће подржати захтев Европске уније за додатних 500 милиона евра из такозваног Европског фонда за мир док Украјина не скине са ове листе руководиоце банке и саму банку", рекао је министар спољних послова, пренео је ТВ канал М1.

Сијарто је изразио уверење да су украјинске власти свесне да су тужбе против ОТП неосноване, али из неког разлога одбијају да уклоне мађарску банку са црне листе.

"Док то не ураде, ми ћемо остати при свом ставу, никакве испоруке оружја неће бити финансиране из Европског мировног фонда", поручио је министар.

Европска унија је од почетка Специјалне војне операције издвојила око четири милијарде евра за војни фонд, али званичници желе да успоставе стабилнији извор новца, како би избегли сталне и тешке разговоре о додатном финансирању Кијева.

ЕУ великим повећањем финансијске помоћи Украјини, такође, жели да Кијеву да трајније безбедносне гаранције, што је тема која је доминирала на недавном самиту НАТО-а у Литванији.

Борељ је на састанку у Бриселу предложио стварање посебне седнице у оквиру Европског мировног фонда како би се Украјини обезбедилило до пет милијарди евра годишње у наредне четири године.

Он је казао да је та цифра "процена потреба и трошкова дугорочне безбедносне посвећености Украјини".

Извор за "Политико" наводи да је Борељ појаснио да ће се државе чланице ЕУ договарати о допунама фонда од случаја до случаја, у зависности од догађаја на терену и потреба Украјине.

ЕУ намерава да склопи коначан договор до октобра, када ће се лидери поново окупити у Бриселу. Поједине дипломате сматрају да би став Мађарске до тада могао да се промени.

Министри спољних послова и одбране о плану ће разговарати на састанку крајем следећег месеца, али ће дискусију о плану морати да обаве и министри финансија. Званичник ЕУ каже да се детаљнији план очекује до краја августа.

image