Свет

Стратег Демократске странке: Бајден мора да избегава дебате са Трампом

Трамп можда препознаје у дебати са Бајденом кључ за сопствену победу, тврди демократа Даг Гордон, али кључ за Бајденову победу је ускраћивање те могућности Трампу
Стратег Демократске странке: Бајден мора да избегава дебате са Трампомwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNPПред

Иако је бивши амерички председник Трамп прескочио прошлонедељну прву дебату у Милвокију, наговештавајући да их можда уопште неће одржавати током предизбора, он сматра да су дебате са председником Бајденом кључ за победу, пише стратег Демократске странке Даг Гордон, који је учествовао у многим изборним кампањама.

Садашњи председник САД Џозеф Бајден, према мишљењу Гордона, требало би да Трампу ускрати ово задовољство.

Трампова одлука да прескочи прошлонедељну дебату имала је смисла. Зашто давати прилику кандидатима од којих већина нема никакве шансе да победи? Ова логика је разлог зашто председници већ деценијама не учествују у предизборним дебатама.

Трамп има лежеран однос према истини

Прави разлог зашто Бајден треба да заобише дебату са Трампом је другачији. Ради се о томе да Трамп нема намеру да на дебати разговара о будућности социјалног осигурања или здравствене заштите, о економији или неким детаљима спољне политике, па чак ни о улози коју Америка треба да има у свету. Трамп жели да искористи дебате да одврати пажњу од својих правних проблема и да изазива хаос.

Рећи да Трамп има лежеран однос према истином је велико потцењивање. Док је био на власти, како тврди "Вашингтон пост", Трамп је изрекао више од 30.000 лажи. Према тврдњама ВП, Трамп је током своје последње године мандата дневно изговарао готово 40 лажи.

Дајте Трампу микрофон, бину и публику, и он ће то искористити да шири лажи, тврди Гордон.

Вероватно ће се политички аналитичари и медији подсмевати идеји да Бајден избегне дебате са Трампом. Ипак, мало је доказа да ће му то наредне године нанети значајнију штету.

Истина је да ће о изборима одлучивати мали део популације, који живи у свега пет држава: Пенсилванији, Џорџији, Висконсину, Аризони и Невади. А овај мали део становништва су они које ће најмање занимати председничка дебата.

Политички аналитичари ће због тога бити незадовољни, али бирачи који ће одлучивати на изборима вероватно неће ништа приметити, нити ће за то бити брига.

Губитничка стратегија за Бајдена

Председничке дебате су нешто попут политичког фолклора. За политичке зависнике, они су велика и бесплатна забава.

Историчари воле да говоре о важности прве телевизијске дебате из 1960. године, када је млади и полетни сенатор Џон Кенеди био суочен са старијим и ознојеним потпредседником Ричардом Никсоном, или оној из 1976, када је актуелни председник Џералд Форд рекао да нема совјетске доминације над Источном Европом, што је створило прилику Џимију Картеру да себи направи име.

Али ово није 1960, ни 1976 година, већ реприза филма који смо већ раније гледали - реприза избора из 2020. године.

По први пут у историји, имамо садашњег председника који се суочава са својим претходником. Бирачима ту ништа није непознато. Дебата неће открити ништа ново код ове двојице.

Трамп је током последњих осам година прекршио свако такозвано политичко правило и норму. Бивши председник који се кандидује да води управо ону владу коју је покушао да силом сруши јесте апсурдна и, што је још важније, то је губитничка стратегија.

Да ли би јавност имала користи од суштинске дебата о разним питањима? То није могуће добити од Трампа, са којим се свака дебата моментално претвара у позориште апсурда, у којем губе сви, изузев њега самог.

Као што каже стара изрека: Никада се не бори са свињама у блату – обоје се испрљате, а свиња то воли. Савремена верзија ове изреке је: "Никада не дајте микрофон патолошком лажову." Све што можете да добијете је гомила лажи, закључује Гордон, али лажову се то свиђа.

Трамп можда препознаје у дебати са Бајденом кључ за сопствену победу, али кључ за Бајденову победу је ускраћивање те могућности Трампу.

image