Свет

Британски министар одбране Бен Волас поднео оставку, замењује га Грант Шапс

У писму оставке које је објавио "Скај њуз" навео је да захваљујући оружаним снагама Уједињено Краљевство поштују широм света, те да је респект значајно порастао од рата у Украјини
Британски министар одбране Бен Волас поднео оставку, замењује га Грант ШапсGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Бен Волас поднео је оставку на место министра одбране Велике Британије уочи очекиване јесење реконструкције кабинета премијера Ришија Сунака а пре следећих избора. Како наводи "Скај њуз", њега ће на тој функцији заменити министар енергетике Грант Шапс.

Британски премијер прихватио је Воласову оставку.

"У потпуности разумем вашу жељу да се повучете са своје позиције. Напуштате канцеларију са мојом захвалношћу и поштовањем", казао је Сунак, наводи се на сајту британске владе.

Министар је напустио функцију коју је обављао од јула 2019. године, и наводно не планира да се више бави политиком, што се доводи у везу с тим да је Вашингтон одбио да подржи његову кандидатуру за позицију генералног секретара НАТО-а.

Бен Волас је један од најугледнијих конзервативаца на Острву и међу најужим сарадницима бившег премијера Бориса Џонсона.

Посебно се истицао у подршци украјинским војним напорима против Русије, залагао се да се Кијев наоружа тенковима и ракетама дугог домета, а за време његовог мандата у јавност су изашли бројни подаци о катастрофалном стању војске Уједињеног Краљевства.

На недавном НАТО самиту у Вилњусу критиковао је Украјину да је незахвална упркос огромној војној помоћи коју је добила са Запада, за шта је касније рекао да је погрешно интерпретирано.

Британија је, уз Вашингтон, једна од држава од које је Украјина добила највећу војну помоћ укључујући и муницију са осиромашеним уранијумом, ракете "сторм шедоу", дронове и тенкове "челинџер".

У писму оставке које је објавио "Скај њуз", уз пригодне речи да му је била част да служи заштити своје земље, истакао је да је као министар одбране имао прилику да допринесе одговору владе на низ претњи и инцидената – од терористичких напада 2017, тровања у Солсберију, Авганистана, Судана и Украјине.

"У последње четири године наше оружане снаге и њихово руководство су блистали. Било да се радило о евакуацији из Кабула, нашем одговору на ковид, или о Украјини и Судану, професионализам наших људи је првокласан", написао је Волас, те додао да за собом оставља Министарство одбране модерније и опремљеније, али и боље финансирано него када је преузео функцију.

Рекао је и да захваљујући оружаним снагама Уједињено Краљевство поштују широм света, те да је респект значајно порастао од рата од Украјини.

Писмо је закључио речима да се решио на оставку, јер тај посао превише утиче и на њега и на његову породицу, али да ће премијер Сунак и влада имати његову подршку.

image