Свет

Зашто су европске дивље свиње радиоактивне и какве везе с тим имају тартуфи?

Радиоактивни цезијум који потиче од хладноратовских нуклеарних проба потонуо је у земљу контаминирајући јеленске тартуфе, гљиве које дивље свиње воле да једу
Зашто су европске дивље свиње радиоактивне и какве везе с тим имају тартуфи?www.globallookpress.com © Lutz Gerken

Нова студија открила је да је тестирање нуклеарног оружја током Хладног рата главни узрок високог нивоа радиоактивности у популацији дивљих свиња у централној Европи, што је подстакнуто чињеницом да су им омиљена храна тартуфи који расту у контаминираној земљи, преноси Би-Би-Си њуз.

То што су дивље свиње затроване приписивано је најпре катастрофи у Чернобиљу 1986, али су нови подаци потврдили да су значајан фактор тестирања нуклеарног оружја спроведена 1960-их година.

Разлог нових истраживања је податак да је ниво контаминације радиоактивним честицама годинама опадао код других животиња, што пак код дивљих свиња није био случај.

Након тестирања меса 48 дивљих свиња у Баварској научници с бечког Технолошког универзитета и Универзитета Лајбниц из Хановера открили су да је њихова радиоактивност у значајној мери узрокована старијим, хладноратовским нуклеарним пробама чије се последице још осећају у тлу те области.

Наиме, радиоактивни цезијум је потонуо у земљу контаминирајући јеленске тартуфе, гљиве које дивље свиње воле да једу, али које се не користе у људској исхрани, пренео је часопис "Енвајорментал сајенс енд технолоџи".

Студија је истакла и да контаминација дивљих свиња неће ускоро нестати, јер ће све више радиоактивног цезијума из Чернобиља продирати дубље у тло, додатно загађујући тартуфе.

Уз то ове животиње угрожавају баварске шуме будући да се не убијају због меса тако да њихова популација врло брзо расте.

image