Свет

РТ Балкан истражује: Шта стоји иза пуча у Габону?

У светлу недавних дешавања у Нигеру, који је такође некадашња француска колонија, може се рећи да је у питању наставак тренда свргавања профранцуских елита, истиче Данило Бабић са Института за међународну политику и привреду
РТ Балкан истражује: Шта стоји иза пуча у Габону?www.globallookpress.com © Panoramic

Група официра у Габону појавила се рано јутрос на телевизијском каналу "Габон 24" и саопштила да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго Ондимба освојио трећи мандат, пренела је агенција Франс прес.

Али Бонго Ондимба, који је на влaсти већ 14 година, наводно је освојио 64,2 одсто гласова, док је његов главни ривал, Алберт Ондо Оса - који се раније жалио на наводну нерегуларност избора - добио 30,7 одсто гласова.

Официри су објавили распуштање свих институција власти и поништење резултата председничких и парламентарних избора, а француска премијерка Елизабет Борн рекла је да Француска "помно прати ситуацију у Габону".

Али Бонго (64) је син другог председника Габона, Омара Бонга Ондимбе, који је био на власти 42 године, а наследио је оца на функцији 2009. године.

У светлу недавних дешавања у Нигеру, који је такође некадашња француска колонија, може се рећи да је у питању наставак тренда свргавања профранцуских елита, каже за РТ Балкан Данило Бабић са Института за међународну политику и привреду.

"Мислим да је и у Габон дошао антифранцуски талас и да га зато руше са власти. Габон нема везе са западном Африком, то је географски одвојено. Изгледа су се Африканци сами дозвали памети", оцењује Бабић.

Разговор за посао председника

За сада има врло мало информација о томе шта се тачно десило, то јест да ли неко стоји иза пучиста. Оно што може да се претпостави у овом тренутку је да ће Француска бити на страни Али Бонга, али "то се никад не зна".

"Габон је имао три председника. Први је био Леон Mба и он је говорио да Габонци имају две отаџбине: Француску и Габон и то тим редоследом. После њега, пошто је био стар и болестан, дошао је Бонго Сениор на власт 1967. и то тако што је отишао на Јелисејска поља код тадашњег француског председника Де Гола. Буквално је имао интервју за председника, као интервју за посао и добио је 'посао' и владао до 2009. Кад је умро, дошао је његов син на власт. Он је један од оних афричких лидера који су имали златне ципеле и златна купатила", објашњава Бабић.

Дешавања у Нигеру привукла су велику пажњу међународне заједнице и њихово сврставање на страну пучиста или власти. У Габону за сада нема руских застава, истиче наш саговорник, наводећи да Габон до сада није био предмет руског утицаја.

"Ово може да буде потпуно унутрашња афричка динамика или, теоретски, може да постоји још један сценарио. Кад је био Први хладни рат, САД и СССР су се договорили да разбијају колонијалне блокове, да избаце Европљане из игре. Могуће је да постоји неки договор, али с обзиром на ситуацију у Украјини, ја не верујем да Америка и Русија имају било какав степен колаборације. То постоји само као неки сценарио, али је врло мало вероватно", сматра Бабић.

Он објашњава да "нема ни комунизма, ни ничег другог, нема идеолошке потке која је то успела да поткрепи у Првом хладном рату".

"Могуће да им је једноставно доста", каже наш саговорник. 

Упозорава да се још није све одиграло, те да постоји могућност да Али Бонго има лојалисте, уз чију помоћ може да преокрене ситуацију. Подсећа да је пре неколико година такође био покушај пуча у Габону, али су за два дана сви ухапшени. 

Дакле, пуч у Габону нема исте корене као у Нигеру – једини исти корен је што је у питању некадашња француска колонија и што им је доста Француза, закључује Бабић. Он, међутим, упозорава, да без обзира што нема везе са Нигером, не треба занемарити очигледан антифранцуски талас.

"С обзиром да је Обала Слоноваче најагресивнија по питању војне интервенције у Нигеру - а Обала Слоноваче је одувек била стуб француског утицаја у западној Африци - вероватно предосећају да би они могли да буду следећи", указује Бабић.  

image
VV inauguration
banner