Свет

Лукашенко: Пољска пре него што упре прстом нек повуче страну војску са своје територије

Балтичке државе саме повећавају своје војне буџете и концентришу велике војне формације близу белоруске границе, указао је белоруски председник
Лукашенко: Пољска пре него што упре прстом нек повуче страну војску са своје територије© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Земље НАТО упорно спроводе политику проширења и повећавају војно присуство у близини белоруских граница, а такође одржавају провокативне војне вежбе, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко на седници Савета безбедности земље.

"Своје активности оправдавају некаквим претњама које наводно долазе из Белорусије. Руководства Пољске и балтичких држава оптужују Белорусију за некакве митске агресивне намере", каже Лукашенко.

Власти Пољске и балтичких земаља би пре него што затраже од Минска да повуче руску војску из земље морале да повуку страну војску са своје територије, истиче белоруски лидер.

"Ни у Пољској, ни у Литванији, ни у другим балтичким земљама не би требало да постоји ниједан страни војник. Тек тада могу да нам намећу своје претензије због овде присутне војске из других земаља. У међувремену су њихови захтеви неразумни и глупи", напомиње Лукашенко.

Како истиче, западне земље спроводе провокативне активности.

Он подсећа на извештаје белоруских граничара коју су раније рекли да су два летонска војника за два метра ушла на територију Белорусије и потом се вратила. Притом, наставио је, Запад обучава представнике белоруске опозиције који су отишли у иностранство за оружани преврат у Белорусији.

"Још једном желим да упозорим по том питању нећемо бити благи ни према коме. Наши који се налазе у Пољској, Литванији и посебно у Украјини схватају за шта их тамо користе", каже белоруски председник.

Напета ситуација у свету и то непосредно уз границе Белорусије и санкциони притисак не дају нам могућност да будемо мирни, закључио је Лукашенко.

Средином августа је пољски министар одбране Маријуш Блашчак изјавио да ће пребацити додатних 10.000 војника на границу са Белорусијом, а летонске власти су истакле да ће разместити додатне граничне снаге како би се земља супротставила ономе што описује као растући миграциони притисак из суседне Белорусије.

image