Свет

Лукашенко: САД подривају глобалну безбедност машући заставама фашизма и нацизма

Дошло је време када ћемо морати да се ујединимо и наступимо против хушкача новог светског рата, који су поново подигли заставе фашизма и нацизма, поручио је белоруски председник
Лукашенко: САД подривају глобалну безбедност машући заставама фашизма и нацизма© Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Сједињене Америчке Државе и њихови сателити уништавају глобални безбедносни систем, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко, обраћајући се учесницима међународног антифашистичког конгреса који у Минску, преносе "РИА Новости".

"Дошло је време када ће сви људи добре воље морати да се уједине како би наступили као јединствени фронт против хушкача новог светског рата, који су поново подигли заставе фашизма и нацизма", упозорио је.

САД и њихови сателити, покушавајући да одрже светску хегемонију и успоре развој земаља које сматрају конкурентима, уништавају глобални безбедносни систем, изазивају обојене револуције и оружане сукобе на свим континентима, грубо се мешајући у унутрашњу политику независних држава, додао је.

"Исти они прекрајају историју Другог светског рата, док на нивоу европских структура усвајају резолуције и уредбе које оправдавају нацистичке ратне злочинце и пребацују кривицу на СССР за покретање тог рата који је постао најкрвавији масакр у историји човечанства", објаснио је.

Плодови такве политике данас цветају у Украјини, где је на челу чврст, мизантропски профашистички режим, који је покренуо грађански рат у земљи и који је спреман да се бори за интересе САД до последњег Украјинца, оценио је Лукашенко.

Белоруски народ, који је изгубио сваког трећег становника своје земље у Другом светском рату, добро зна шта рат значи, истакао је лидер земље.

"Због историје коју не заборављамо се увек залажемо за мир, равноправност и дијалог народа. И данас сви Белоруси, заједно са учесницима Другог антифашистичког конгреса, одлучно поручују: 'Не рату! Не фашизму и неоколонијализму'", поручио је Лукашенко уверен да његов глас чују и подржавају све земље и народи који се залажу за нови праведан, мултиполаран и безбедан свет.

Борба против неофашизма и неонацизма је племенита и веома тешка мисија, а само заједнички снагама ће победа бити остварена, закључио је.

image