Свет

Борељ: Украјина и Западни Балкан морају ући у ЕУ што пре

Шеф европске дипломатије је поручио и да блок одбацује насилно преузимање власти у Габону и позива све стране на уздржаност
Борељ: Украјина и Западни Балкан морају ући у ЕУ што пре© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Украјина мора постати чланица ЕУ, а такође и Западни Балкан и то што пре, рекао је високи представник ЕУ за спољне послове у безбедност Жозеп Борељ после неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у шпанском граду Толеду.

Он је додао да ЕУ треба да буде спремна да прими 10 нових држава чланица.

Борељ је казао и да је једна од тема данашњег састанка било и проширење Европске уније, као и да је шпанско председништво ЕУ предложило да се наредног месеца одржи министарски састанак о земљама Западног Балкана, као и да су се министри сложили да се то догоди.

Он је рекао да је сукоб у Украјини имао "колатерални ефекат убрзавања процеса проширења, а тај процес се свакако заснива на заслугама."

"Једна држава постаје чланица онда када испуни све услове. Али истовремено сматрам да је добро имати политички циљ - хоризонт - како би тај процес добио политички подстицај. Ми такође морамо бити спремни на проширење којем би Европској унији могло бити придодато још 10 нових чланица", рекао је Борељ.

Он је додао и да би предлагање неке врсте "временског циља" земљама кандидатима за пријем у ЕУ могло мобилисати њихову енергију, преноси Танјуг.

Нова рунда преговора Београда и Приштине 14. септембра

Шеф европске дипломатије изјавио је данас да ће се нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу одржати 14. септембра у Бриселу.

Напоменуо је да ће тај састанак бити још један покушај да се реши ситуација.

Борељ о пучу у Габону

ЕУ одбацује насилно преузимање власти у Габону и позива све стране на уздржаност, поручио је Борељ.

"Изазови са којима се суочава Габон морају да буду решени у складу са принципима владавине права, уставног поретка и демократије. Од тога зависе мир и просперитет земље, као и регионална стабилност", рекао је Борељ након састанка министара спољних послова земаља чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Он је додао да ЕУ осећа "озбиљну забринутост" због начина на који су организовани и спроведени председнички избори који су претходили пучу.

"Постоје војни удари и институционални удари, где не морате да узимате оружје, али ако намештате изборе да би преузели власт, то је такође нерегуларан начин да се то уради", рекао је Борељ.

Он је раније изјавио да су избори у Габону били "препуни неправилности".

Војна хунта у Габону јуче је саопштила да је преузела власт и ставила председника Али Бонга у кућни притвор, док је поништила изборне резултате који су Бонгу донели трећи мандат.

То је осми војни удар у западној и централној Африци од 2020. године.

Осма транша ЕУ војне помоћи за Украјину и даље блокирана

Шеф европске дипломатије истакао је да је осма транша војне помоћи за Украјину и даље блокирана.

"Жао ми је што је осма транша Европског мировног фонда и даље блокирана. Надам се да ћемо успети да је деблокирамо у наредним недељама. Али то је проблем који треба решити", рекао је он.

Осма транша војне помоћи Украјини из Европског мировног фонда блокирана је од пролећа.

Министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто претходно је рекао да Будимпешта неће пристати да Украјини додели још 500 милиона евра из Европског мировног фонда све док Кијев не скине највећу мађарску ОТП банку са листе "међународних спонзора рата."

image