Свет

Бивши председнички кандидат Габона: Прелазну владу могу да формирају и војска и цивили

Још не знамо у каквом ће облику бити формирана прелазна влада, али, колико сам схватио, војници ће сигурно направити неку врсту "мешања", рекао је председник Нео-пан Афричке организације за суверенитет Приват Нгомо
Бивши председнички кандидат Габона: Прелазну владу могу да формирају и војска и цивили© TANJUG/GABON 24

Прелазну владу Габона могу да формирају и војска и цивили, изјавио је председник Нео-пан Афричке организације за суверенитет, главни менаџер покрета Нове моћи у Габону и бивши председнички кандидат Приват Нгомо за "РИА Новости".

Рано јутрос, војска Габона је објавила поништење изборних резултата и распуштање владиних институција. Према њиховом саопштењу, актуелни председник земље Али Бонго Ондимба је у кућном притвору.

"Још не знамо како ће бити формирана прелазна влада, али, колико сам схватио, војници ће сигурно направити неку врсту 'мешања', односно неке позиције ће добити војска, посебно народна одбрана и Министарство унутрашњих послова, али постоје позиције које се могу поверити цивилима, на пример, Министарство привреде, као и место премијера", казао је Нгомо.

Група официра Габона појавила се рано јутрос на телевизијском каналу Габон 24 и саопштила да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго Ондимба освојио трећи мандат, пренела је агенција Франс прес.

Бонго Ондимба је, наводно, освојио 64,2 одсто гласова, док је његов главни ривал, Алберт Ондо Оса добио 30,7 одсто гласова.

Официри су објавили распуштање свих институција власти и поништење резултата председничких и парламентарних избора.

Опозиција је раније тврдила да су власти на изборима прекршиле закон и да се не слажу са резултатима. У земљи је уведен полицијски час, а истовремено је блокиран и приступ интернету. Пре тога су границе Габона биле затворене.

image