Свет

РТ Балкан у јединој руској цркви у јужној Африци: Брезе, палме и куполе које је подигао Србин ВИДЕО

Куполе руске православне цркве подигао је српски бизнисмен и добротвор
РТ Балкан у јединој руској цркви у јужној Африци: Брезе, палме и куполе које је подигао Србин ВИДЕО© РТ Балкан

Поред ауто-пута Јоханесбург-Преторија издиже се грађевина коју је немогуће не приметити - бела црква са златним куполама, а у дворишту "раме уз раме" брезе и палме.

У питању је једина руска православна црква у јужној Африци (постоји једна у Египту) и посвећена је једном од најслављенијих руских светаца, Светом Сергију Радоњешком.

Црква, изграђена пре 20-ак година, угостила је бројне званице укључујући патријарха Кирила, који је благословио цркву док је био митрополит, црквене делегације, а недавно, и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова који ју је посетио после самита БРИКС одржаном у Јоханесбургу.

"Лавров не пропушта да нас посети - ово је трећи пут да нам долази у госте" - каже протојереј Данило који нас је примио у цркви и очитао православној браћи молитву за путнике. 

Плац на коме се налази црква и где уз афричко цвеће расте и гај бреза, купили су Руси који живе у Јужној Африци, а изградњу цркве помогле су руске компаније.

Три звона направљена у Украјини, донета су у Јужну Африку специјално за ову цркву.

Отац Данило испричао нам је да је при изградњи настао проблем када је требало направити куполе, јер у Јужној Африци нису могли да нађу фирму која би могла да излије куполе те величине. 

Онда се појавио Нићифор Аничић, у Јоханесбургу познатији као Ник, један од најуспешнијих српских бизнисмена у Јужној Африци. "Ник је нашој цркви и заједници познат као велики добротвор" - прича отац Данило. "Био је то огроман подухват који је изискивао специјалне машине које у Јужној Африци има једино Аничић у својој фабрици, као и мајсторе са искуством". 

Нићифор, који у својој канцеларији има и фотографију Владимира Путина испричао нам је колико су за њега важне везе између два народа - "Без Руса не би ни нас било".

Мајстори из Русије поставили су злато на куполе тако да данас сијају километрима далеко.

Црква је осликана у стилу старих мајстора из 12. века, са сценама из живота Светог Сергија, али и фрескама светаца устоличених после револуције. 

Отац Данило, који ту живи са породицом, посебно је поносан на икону Свете Тројице и комадом старог храста, дрвета испод ког се, према Библији, Бог јавио Авраму.

Ту су и бројни поклони и делови моштију светаца које су верници послали цркви и који се чувају у специјалној кутији за гравуром Кијевско-печерске лавре као и икона Богородице Казањске, својеврсне заштитнице Русије, која је Русима помогла у бројним биткама, од 16. века до борби код Стаљинграда, Москве и Лењинграда.

Ово је копија, стара стотинак година, каже отац Данило, али је популарна међу верницима који долазе сваке недеље у цркву. Иако постоје још три "имровизоване" руске цркве у Африци, где се служба држи на енглеском и африкансу, само у овој се служи на руском.

Отац Данило каже да и Срби повремено долазе на службе, најчешће и најмасовније на славу Светог Сергија 8. октобра.

Током 1950-их, 1960их, постојала је једна црква за Русе и Србе, а онда су Срби изградили своју цркву у Јоханесбургу и заједнице су се раздвојиле, иако су историјски гледано били једна, рекао је свештеник руске цркве.

image