Свет

Изречена друга најоштрија казна за упад на Капитол: Седамнаест година за предводника демонстраната

Федерални тужиоци су тражили 33 године затвора за Бигса, који је помогао да десетине чланова и сарадника његове групе крену у марш на Капитол 6. јануара 2021. године
Изречена друга најоштрија казна за упад на Капитол: Седамнаест година за предводника демонстранатаGetty © Samuel Corum/Getty Images

Бивши организатор групе "Поносни момци" Џозеф Бигс осуђен је на 17 година затвора јер је предводио упад на амерички Капитол 6. јануара 2020. године.

Казна за Бигса друга је најдужа међу стотинама кривичних случајева који су покренути после нереда на Капитолу, преноси "Глас Америке".

Претходно је оснивач организације "Чувари заклетве" осуђен на 18 година затвора.

Федерални тужиоци су тражили 33 године затвора за Бигса, који је "помогао да десетине чланова и сарадника његове групе крену у марш на Капитол" 6. јануара 2021. године.

Амерички окружни судија Тимоти Кели изјавио је да је упадом 6. јануара погажен "важан амерички обичај" – потврда резултата гласања.

"Тај дан је прекинуо нашу традицију мирног преноса власти, што је међу најдрагоценијим стварима које смо имали као Американци", рекао је судија.

Бигс је признао да је "забрљао тог дана", али је рекао да га је "завела гомила" испред Капитола и нагласио да није насилна особа нити "терориста".

"Радозналост је превладала. Са тим ћу морати да живим до краја живота", рекао је он.

image