Свет

Епилог напада на амерички Капитол: 18 година затвора за вођу "Чувара заклетве"

Не можемо да дозволимо да група грађана подстиче револуцију, зато што им се није допао исход избора и јер су сматрали да закон није испоштован како би требало, поручио је судија пре изрицања пресуде
Епилог напада на амерички Капитол: 18 година затвора за вођу "Чувара заклетве"www.globallookpress.com © Ron Sachs - CNP

Стјуарт Роудс, оснивач и вођа организације "Чувари заклетве", осуђен је на 18 година затвора због предвођења завере да се тадашњи амерички председник Доналд Трамп задржи на власти након што је изгубио на изборима 2020. године.

"Апсолутно не можемо да дозволимо да група грађана подстиче револуцију, зато што им се није допао исход избора и јер су сматрали да закон није испоштован како би требало... А то сте урадили", рекао је окружни судија Амит Мехта пре изрицања пресуде, пренео је Си-Ен-Ен.

Судија је поручио Роудсу да "представља сталну претњу и опасност за (америчку) демократију" и нагласио да то никада није рекао било коме кога је осудио. 

"Усуђујем се да кажем да сада сви задржавамо дах како се избори приближавају. Хоћемо ли имати још један 6. јануар? То остаје да се види", оценио је Мехта. 

Он је истакао да Роудс (58) није изразио кајање и да и даље представља претњу. Таква завера је, по његовим речима, један од најтежих злочина које Американац може да почини. 

"Употреба силе је прекршај против владе. То је увреда против народа наше земље", поручио је судија, који је Роудсове акције квалификовао као домаћи тероризам. 

Навео је да је управо Роудс издавао наређења и организовао тимове 6. јануара. 

"Он је био разлог зашто су заправо били у Вашингтону. 'Чувари заклетве' не би били тамо да није било Стјуарта Роудса, мислим да нико не тврди другачије", нагласио је.

Политички затвореник?

Роудс, који је оптужен да је водио десетине других појединаца у акцији која је кулминирала опсадом Капитола 6. јануара, такође је проглашен кривим за ометање званичног поступка и неовлашћено руковање документима.

Од оних које је Роудс водио, 22 су већ осуђени за разне федералне злочине. Осморо, укључујући Роудсову саучесницу Кели Мегс, осуђено је за побуњеничку заверу.

Роудс је, пре него што му је изречена пресуда, рекао да је "политички затвореник" и обећао да ће наставити да "разоткрива злочине режима" у затвору.

"Желео бих да почнем тиме што ћу само да кажем да сам политички затвореник, а, као и председнику Трампу, мој једини злочин је супротстављање онима који уништавају нашу земљу", поручио је Роудс на суду.

Роудс је 20 минута понављао оптужбе да су председнички избори 2020. били неуставни и викао да "није у стању да игнорише Устав".

Он је у више наврата бранио своје поступке и поступке својих следбеника 6. јануара, рекавши да "ниједан чувар заклетве није учествовао ни у једној борби" и да су насиље на Капитолу починили други људи. 

"Сматрам да је ова земља невероватно подељена, а ово кривично гоњење – не само моје, већ и свих 'шестојануараца' – погоршава ситуацију", рекао је Роудс и додао да ће то само натерати људе да се осећају као да је ова влада још мање легитимна него раније.

image