Свет

Још једна пресуда због напада на Капитол: Доминик Пецола осуђен на десет година затвора

Пецола, члан екстремно десничарске групе "Поносни момци", био је један од првих који је стигао до улаза у Капитол где је полицајцу скинуо штит и разбио прозор, а затим снимао себе док пуши "победничку цигарету"
Још једна пресуда због напада на Капитол: Доминик Пецола осуђен на десет година затвора© TANJUG/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Бивши амерички маринац Доминик Пецола (46) који је предводио нереде 6. јануара 2021. у америчком Капитолу, осуђен је на десет година затвора, пише Би-Би-Си.

Пецола, члан екстремно десничарске групе "Прауд бојз", био је један од првих који је стигао до улаза у Капитол где је полицајцу скинуо штит и разбио прозор, а затим снимао себе док пуши "победничку цигарету" у згради Капитола.

Осуђен је за напад на полицију и ометање службеног поступка.

Још један од припадника групе "Прауд бојз", Итан Нордин, суочава се са много озбиљнијом казном за "ковање завере".

Током изрицања казне, емотивни Пецола је изразио кајање због својих поступака. Његова супруга, ћерка и мајка су се обратиле судији, а мајка га је описала као "дивно дете" које јој "никада није задавало проблеме".

Али када је изречена затворска казна и судија изашао из собе, Пецола је повикао "Трамп је победио!".

"Прауд бојз" настали су пре седам година, а себе описују као мушки клуб за пиће. Себе доживљавају као Трампову "пешадију", а били су међу првима у упаду на Капитол 6. јануара, у покушају да спрече Конгрес да ратификује изборну победу Џоа Бајдена.

Осим Пецоле и Нордина, из исте организације осуђени су Џо Бигс и Закари Рел, на 17, односно 15 година затвора. 

Енрике Тарио, вођа групе у време нереда, требало би да буде осуђен следеће недеље и прети му 33 година затвора.

image