Свет

Министар одбране Нигера састао се с кинеским амбасадором

Кина већ неколико деценија одржава блиску сарадњу с Нигером у области одбране, посебно у погледу обуке и набавке војне опреме
Министар одбране Нигера састао се с кинеским амбасадором© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Министар одбране Нигера генерал Салифу Моди састао се с амбасадором Народне Републике Кине у Нигеру Ђенг Фенгом, пренела је Нигерска новинска агенција (АНП).

Кинески дипломата је честитао министру на именовању а састанку су присуствовали и функционери тамошњег министарства одбране генерални секретар генерал Сани Каш и директор спољних послова пуковник Хамаду Барт.

Кина већ неколико деценија одржава блиску сарадњу с Нигером у области одбране, посебно у погледу обуке и набавке војне опреме, навела је АНП.

Војска Нигера је крајем јула на националној телевизији објавила смену председника Мохамеда Базума  и формирање Националног савета за одбрану отаџбине (ЦНСП). Лидери већине западних земаља и ЕКОВАС-а осудили су пуч, док је та економска заједница у августу усвојила план у случају војне интервенције у Нигеру.

Иначе, Република Нигер има богате резерве уранијума, од којих зависи њен бивши колонијални господар Француска. "РИА Новости" наводе да из ове земље потиче од 15 до 17 одсто уранијума који се користи за производњу електричне енергије у Француској. Тренутно је у Нигеру стационирано 1.500 француских војника.

image