Свет

"Фигаро": Француски утицај у Африци јењава, а руски расте

Пуч у Габону тек је најскорији од удараца које је француска дипломатија претрпела на афричком континенту
"Фигаро": Француски утицај у Африци јењава, а руски расте© Tanjug/Gabon24 via AP

Серија пучева у Африци задала је ударац француској дипломатији док Русија стиче све чвршће упориште на континенту, пише француски "Фигаро".

Афричке земље се током последњих година успешно ослобађају преосталог француског утицаја и граде мостове на глобалном нивоу, у многим случајевима преко Москве, напомиње лист.

"Фигаро" подсећа да се руски председник Владимир Путин прошлог месеца обратио на руско-афричком самиту и да је састанак лидера БРИКС-а у Јужној Африци, на којем је примљено шест нових чланица у организацију, био успех за Русију.

"То што су се Египат и Етиопија придружили БРИКС-у охрабрује [друге] афричке државе да гледају у истом правцу", каже анонимни западни министар спољних послова за овај лист. 

Са друге стране, Париз се одлучио за тврд став према Нигеру: захтева враћање председника Мохамеда Базума на функцију, одбија да призна побуњенике, да опозове свог амбасадора из Ниамеја или повуче своје војнике из земље.

"Фигаро" истиче да месец дана након државног удара једва да наилази на подршку. Амерички председник Џозеф Бајден, који жели да задржи америчку војну базу у Нигеру, не види проблем у дијалогу са побуњеницима.

После Нигера, догађаји у Габону задали су још један ударац француском утицају, пошто је та земља претходно била принуђена да повуче своје војне контингенте из Централноафричке Републике, Малија и Буркине Фасо.

"У Габону, баш као у Нигеру или Малију, Французима недостаје неопходна полуга да промене ситуацију", рекао је извор за "Фигаро".

Путин је на састанку на маргинама Самита БРИКС-а у Јужној Африци 24. августа рекао да је већина држава у свету све уморнија од западних притисака и манипулација и да је спремна за равноправну сарадњу.

Према речима руског лидера, пажња БРИКС-а је тренутно прикована за Африку.

image