Економија

Индија и УАЕ договорили трговину у националним валутама

Потези су уско повезани са Модијевим тежњама да ојача глобалну позицију рупије, јер се Индија позиционира као алтернатива Кини у производњи
Индија и УАЕ договорили трговину у националним валутама© TANJUG/AP Photo/Aurelien Morissard

Индија и Уједињени Арапски Емирати договорили су се да користе своје локалне валуте за прекограничне трансакције, у складу са тежњама индијског премијера Нарендре Модија да рупија добије већу улогу на глобалној сцени, пише "Блуберг".

Меморандуми о разумевању олакшаће прекограничне трансакције и подстаћи већу економску сарадњу две земље, наводи се у саопштењу Банке резерви Индије, након што су Моди и гувернер централне банке потписали споразуме са председником УАЕ шеиком Мухамедом бин Заједом. 

То ће помоћи земљама да изграде оквир за трансакције у рупијама-дирхамима, заједно са међусобно повезаним системима плаћања и размене порука.

Ти потези су уско повезани са Модијевим тежњама да ојача глобалну позицију рупије, јер се Индија позиционира као алтернатива Кини у производњи, наводи портал, уз оцену да је досадашња кампања мало напредовала.

Укупни обим трговине у локалној валути је занемарљив и износи око 10 милијарди рупија (120 милиона долара) од почетка пројекта, наводе неименовани извори "Блумберга", у поређењу са 1,2 билиона долара робне трговине у Индији у прошлој фискалној години.

Ипак, потписани споразуми ће вероватно олакшати финансијске токове између две земље. Уједињени Арапски Емирати су главна дестинација за запошљавање за Индијце у иностранству - друга након САД. Из УАЕ је у Индију стигло 18 одсто укупних дознака током 2020-21, наводи се у саопштењу владе.

Према проценама Светске банке, укупне дознаке у Индији у 2022. години износиле су 111,2 милијарде долара.

image