Свет

Урсула против (великог злог) вука - други део

Комисија разматра промену статуса заштите вукова
Урсула против (великог злог) вука - други деоGetty © Andreas Rentz / Staff

Урсула фон дер Лајен поново је у лову на вукове.

Након што је њеног вољеног понија прошле године у Немачкој убио вук, председница Европске комисије позвала је на преиспитивање строгих правила заштите вукова широм континента.

Сада Брисел улази у "нову фазу" у свом раду на решавању повратка вукова и тражи од "локалних заједница, научника и свих заинтересованих страна" податке о утицају животиње, објавила је Фон дер Лајен.

Комисија ће користити податке како би одлучила да ли да предложи измену статуса заштите вука у оквиру ЕУ "где је то потребно" и "да ажурира правни оквир, да уведе, где је потребно, даљу флексибилност".

Фон дер Лајен је такође позвала "локалне и националне власти да предузму мере тамо где је то потребно", упозоравајући да је "концентрација вучјих чопора у неким европским регионима постала права опасност за стоку, а потенцијално и за људе".

Вукови су строго заштићена врста према Директиви ЕУ о стаништима и Бернској конвенцији о очувању европске дивље флоре и фауне и природних станишта, што значи да је њихово хватање и убијање забрањено. Али важе одређени изузеци, посебно када вукови представљају опасност за људе или стоку.

Ловачка и пољопривредна удружења већ дуго позивају Брисел да преиспита статус заштите вукова како би им се омогућило да убијају више животиња, тврдећи да су фармери "под огромним притиском" да заштите своју стоку.

Десничарска политичка "породица" Фон дер Лајен, Европска народна партија, покушава да се позиционира као бранилац пољопривредних и руралних заједница уочи европских избора следеће године.

Министри животне средине ЕУ, у међувремену, желе да Комисија заштити статус заштите вука. Групе за заштиту животне средине такође су се супротставиле аргументима ЕПП, истичући да вукови остају угрожена врста и да би смањење њиховог статуса заштите угрозило њен дугорочни опоравак.

image