Свет

"Поносни момак" осуђен на 22 године затвора због напада на Капитол: Најдужа казна до сада

Бивши вођа десничарске групе Енрике Тарио проглашен је кривим за побуњеничку заверу, иако није ни био у Вашингтону на дан нереда
"Поносни момак" осуђен на 22 године затвора због напада на Капитол: Најдужа казна до садаGetty © Stephanie Keith / Stringer

Енрике Тарио, бивши вођа десничарске активистичке групе "Поносни момци" (Прауд бојз), осуђен је на 22 године затвора због своје улоге у организовању нереда у Капитолу у јануару 2021. у покушају да спречи проглашење изборне победе председника Џозеда Бајдена.

Судија Окружног суда у САД Тимоти Кели изрекао је казну у уторак у Вашингтону, најдужу међу више од 1.100 кривичних предмета за нереде у Капитолу. Кели је оценио да је Тарио починио терористички чин, упркос чињеници да није био у Вашингтону на дан нереда.

"Ја нисам политички фанатик", рекао је Тарио на изрицању пресуде. "Наношење штете или промена резултата избора није био мој циљ".

Тарио је био у хотелској соби у Балтимору, током упада у Капитол, у складу са судским налогом да остане ван града у вези са неповезаним хапшењем два дана пре нереда.

Тужиоци, који су тражили казну од 33 године затвора, тврдили су да је Тарио био вођа завере да се заустави пренос власти на Бајдена са тадашњег председника Доналда Трампа. Тарио је, наводно, слао поруке из своје хотелске собе охрабрујући чланове "Прауд бојза" који су учествовали у нередима.

Десетине "Поносних момака" процесуирано је због наводне улоге у нападу на Капитол. Још три члана групе осуђени су на затворске казне од 15 до 18 година. Стјуарт Роудс, председник друге групе активиста, "Чувари заклетве", такође је осуђен на 18 година, што је до Тарија била најдужа затворска казна због нереда.

Републикански посланици оптужили су Бајденову администрацију да је створила "двостепени“ правосудни систем, оштро кажњавајући Трампове присталице оптужене за упад у Капитол, истовремено ослобађајући левичарске активисте укључене у нереде "Црни животи су важни" (БЛМ) 2020. у којима је било жртава.

Прошлогодишња анкета је показала да 79 одсто америчких гласача верује да земља има "један скуп закона за политичаре и Вашингтон, а други за обичне Американце".

Трампа је опозвао Представнички дом под контролом демократа 13. јануара 2021. због његове наводне улоге у оркестрирању нереда. Он је негирао било какву умешаност, инсистирајући да су оптужбе политички мотивисане. Истовремено, Трамп наставља да тврди да је заправо победио на изборима 2020. године, али да му је победа "украдена".

image