Свет

Манекен Пис: Белгијски министар мора да објасни скандал са уринирањем на рођенданској прослави

Гости на рођендану Винсента Ван Квикенборна уринирали су на полицијски комби
Манекен Пис: Белгијски министар мора да објасни скандал са уринирањем на рођенданској прославиGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Белгијски министар правде Винцент Ван Квикенборн појавиће се у четвртак пред парламентарним одбором како би одговорио на питања о инциденту који се догодио на његовој рођенданској забави прошлог месеца.

Током прославе 50. рођендана Ван Квикенборна 14. августа, два госта су уринирала на полицијски комби, паркиран у близини министровог дома, док је трећи гост фотографисао, пише "Политико".

Ван Квикенборнова канцеларија је првобитно објавила саопштење у којем су навели да министар "не одобрава овакво понашање" и да он није био "присутан" у време инцидента или свестан шта се догодило. Али видео снимци које је ВРТ добио у понедељак показују да је Ван Квикенборн ипак знао за инцидент.

На снимку се види како министар излази напоље око 4 сата ујутру, неколико сати након што су се његови гости олакшали по полицијском возилу. Затим се нагиње и "претвара да пишки", наводи ВРТ.

Инцидент - назван "пипгејт" на друштвеним мрежама - изазвао је талас критика полицијских синдиката и других политичара. Тужилаштво је саопштило да ће покренути истрагу о томе шта се догодило.

У понедељак увече, Ван Квикенборн је рекао за ВТМ да се не може закључити да је знао шта су његови гости урадили на основу снимка.

Ван Квикенборн ће сада морати да објасни шта се догодило пред одбором за правду. Кристијен Ван Веренберг, председавајући комитета, потврдио је да ће се састати у четвртак поподне како би од министра затражили "разјашњење" о инциденту.

Ван Квикенборн је под безбедносном заштитом скоро годину дана, након што је био мета озбиљних претњи нарко-организација и осујећеног покушаја отмице.

image