Свет

Католичке часне сестре заратиле с бискупом: Ко је изгубио чедност, а ко се бави шпијунажом?

Сестринство у Арлингтону извршило је "пуч" против локалног бискупа с којим се боре и у судници и ван ње
Католичке часне сестре заратиле с бискупом: Ко је изгубио чедност, а ко се бави шпијунажом?© Tanjug/AP Photo/Julia Zimmermann/Metrography

Часна сестра за коју се прича да можда и није баш тако часна, као и бискуп који се бави шпијунажом, главни су ликови драме која се ових дана одвија у тексашком граду Арлингтон, где је избила права револуција манастирског сестринства против црквеног руководства, која је ипак само једна у низу афера у које је огрезла католичка црква.

Након што је арлингтонски бискуп Мајкл Олсон игуманију тамошњег манастира оптужио да је прекршила завет чедности са свештеником из друге парохије, часне сестре подигле су побуну и забраниле му улазак у храм ради "духовне сигурности". Током пуча, сестре су у потпуности одбациле његов ауторитет, а за персоне "нон грата" прогласиле су и Олсонове званичнике.

Оне, кажу, трпе његову агресију, понижења и духовну манипулацију, а мајка игуманија није таква каквом је Олсон представља.

Сестринско-бискупски рат води се како у судници, тако и изван ње, а међу оружјем које се потеже јесу и тврдње о шпијунирању, претње екскомуникацијом, и интервенцијом Ватикана.

Све је почело још у априлу када је Олсон покренуо истрагу не би ли утврдио јесу ли истините пријаве да је часна мајка Тереза посрнула и предала се овосветовним ужицима. На то су часне сестре узвратиле подносећи против њега, али и католичке бискупије Форт Ворта тужбу вредну милион долара.

Судски документи до којих је дошао "Скај њуз" откривају да сестре бискупа криве да је одузео компјутер, ајпод и мобилни телефон игуманије, а затим је шпијунирао пратећи њене преписке.

Бискуп због револуције прети екскомуникацијом, али игуманији нуди помоћ "на њеном путу до помирења и исцељења".

У видео поруци на Јутјубу он тврди да је мајка игуманија сама "признала" да је прекршила завет чедности истиче да су све тврдње о "шпијунирању" сестара "смешне".

Скандал је стигао и до Ватикана који је бискупа Олсона крајем маја именовао за папиног представника.

Надбискуп Карло Марија Вигано, међутим, похвалио је "храбар отпор" тексашких монахиња.

А надбискуп Вигано, најпознатији по објављивању два велика ватиканска скандала, навео је да је побуна сестара из Арлингтона пример "херојског отпора против корумпиране власти".

image