Свет

"Шпигл" позива да се врате маске: Спремају ли се нова закључавања?

Ако сви носе правилно постављену ФФП2 маску, укључујући и оне који не знају да су заражени или су већ болесни, ризик од инфекције се смањује и при ближем контакту, подаци су студије Института Макс Планк из Гетингена
"Шпигл" позива да се врате маске: Спремају ли се нова закључавања?www.globallookpress.com © Daniel Karmann

Позивајући се на актуелни извештај немачког Института Роберт Кох који указује на то да су респираторне болести већ у порасту, раније него претходних година, те да се поред риновируса углавном ради о вирусу корона, немачки лист је упозорио на тешку јесен и зиму, те у свом редакцијском коментару позвао на ношење маски јер оне могу значајно смањити ризик од инфекције.

У прилог свом апелу навео је да један од најпознатијих светских истраживача ковида научница Акико Ивасаки са Универзитета Јејл тренутно путује носећи маску ФФП2, али и подсетио на бројне компликације обољевања од ковида.

"Шпигл" истиче да је нова варијанта ковида већ откривена – ако превлада, број инфекција ће значајно порасти – а да је једна калифорнијска студија показала да је ризик од инфекције короном био за 66 одсто мањи код људи који су носили хируршку маску две недеље него код људи без маске. Код оних који су користили маске ФФП2 радило се о чак 83 процента испитаника.

Ако сви носе правилно постављену ФФП2 маску, укључујући и оне који не знају да су заражени или су већ болесни, ризик од инфекције се смањује и при ближем контакту, подаци су студије Института Макс Планк из Гетингена.

"Све ово не значи да је дошло време да маске буду обавезне у аутобусима и возовима, ресторанима или продавницама. Опасност од вируса више није тако велика. Али у слободном друштву грађани би требало да буду вољни да заштите себе и друге. Свако ко носи маску у препуним метроима, на концерту или у распродатој биоскопској сали понаша се одговорно", закључио је "Шпигл".

image