Свет

Досије Икс у Пентагону: Чега све има на новој веб страници одсека за НЛО

На новој веб страници Канцеларије за решавање аномалија у свим доменима јавност ће моћи да чита извештаје са којих је скинута назнака тајности, али ће владини и војни званичници путем ње моћи да подносе извештаје о таквим феноменима. Иста опција ће у будућности бити омогућена и цивилима
Досије Икс у Пентагону: Чега све има на новој веб страници одсека за НЛОGetty © David McNew/Newsmakers

Америчко Министарство одбране покренуло је веб страницу на којој припадници служби могу да објављују своје сусрете са НЛО-има, а јавност може да види документе о таквим случајевима са којих је скинута ознака тајности.

Сајт је покренут око месец дана након што је узбуњивач Дејвид Груш у свом сведочењу пред Конгресом устврдио да америчка војска зна више о наводном ванземаљском животу него што износи у јавност.

Пентагон је у саопштењу објављеном прошле недеље назвао нови сајт своје Канцеларије за решавање аномалија у свим доменима (ААРО) свеобухватним извором на којем ће се налазити саопштења за јавност, транскрипти саслушања, фотографије, видео записи и документи о НЛО са којих је скинута ознака тајности.

Канцеларија за решавање аномалија у свим доменима формирана је у јулу прошле године, након што је Пентагон признао да је аутентична серија видео-снимака које је забележило војно особље а на којима се виде необјашњиви феномени, укључујући и онај који приказује мистериозне "објекте у облику пирамиде" који узнемиравају брод америчке морнарице при калифорнијској обали из 2019. године.

ААРО назива НЛО "неидентификованим аномалним феноменима" (УАП) и проучава извештаје о сусрету са истима на копну, мору и у ваздуху.

Канцеларија је била законом обавезана да покрене нову веб страницу која такође омогућава актуелним и бившим војним и владиним званичницима да путем ње подносе сопствене извештаје о УАП. 

На овој веб страници ће у будућности исто моћи да раде и цивилна лица, а тачан датум ступања ове функције на снагу ће бити накнадно објављен, истакао је Пентагон.

Из ААРО-а је претходно саопштено да је ова служба Пентагона сакупила скоро 400 извештаја о УАП до прошлог децембра. Међутим, заменик Министра одбране САД за обавештајне податке Роналд Мултри рекао је за новинаре да стручњаци ААРО-а до сада "нису видели ништа што би навело на убеђење да су објекти које смо видели ванземаљског порекла."

Узбуњивач Дејвид Груш, је пак, током свог сведочења пред Конгресом овог лета устврдио супротно. 

Он је у јуну изјавио да је тајна војна јединица наводно деценијама сакупљала остатке "возила која није створио човек" и да поседује остатке "мртвих пилота" наводних ванземаљских возила.

Груш је тврдио да Пентагон наводно троши доларе америчких пореских обвезника за финансирање обрнутог инжењеринга ванземаљских летелица. Овај програм се, како је рекао, наводно одвијао без знања ААРО-а или Конгреса.

ААРО је негирао Грушове тврдње, а директор ове службе др Шон Киркпатрик назвао је сведочење "увредљивим".

Два бивша морнаричка пилота сведочила су заједно са Грушом, при чему је један тврдио да је видео УАП-ове који показују знаке "технологије... далеко супериорније од свега што смо ми икада имали", а други је устврдио да су високи војни званичници покушали да одговоре њега и његове колеге од пријављивања таква виђења.

image