Свет

Званичник Пентагона: Сведочење о НЛО увредљиво

У писму шефа Пентагонове Канцеларије за решавање аномалија у свим доменима (ААРО) др Шона Киркпатрика критикује се већи део сведочења пензионисаног обавештајног официра Ваздухопловних снага Дејвида Груша
Званичник Пентагона: Сведочење о НЛО увредљивоGetty © Drew Angerer/Getty Images

Високи званичник Пентагона жестоко је критиковао овонедељно саслушање у Конгресу посвећено неидентификованим летећим објектима (НЛО), називајући изнете тврдње "увредљивим" за особље ангажовано при истраживању тог феномена, и оптужујући кључног сведока да не сарађује са званичном истрагом владе САД.

У писму др Шона Киркпатрика, објављеном на његовој "Линкедин" страници, критикује се већи део сведочења пензионисаног обавештајног официра Ваздухопловних снага Дејвида Груша, јавља АП.

Киркпатрик је пре годину дана је именован да води Пентагонову Канцеларију за решавање аномалија у свим доменима (ААРО) која је имала за циљ да централизује истраге о НЛО.

"Не могу да дозволим да саслушање прође, а да не поделим колико је то било увредљиво за службенике Министарства одбране и обавештајне заједнице који су одлучили да се придруже ААРО-у, од којих су многи забринути због ризика по каријеру. Они трагају за истином, као и ја. Али сигурно не бисте стекли такав утисак са саслушања у Конгресу", написао је Киркпатрик у писму.

Пензионисани мајор Дејвид Груш је на сведочењу у среду тврдио да САД прикривају, како је он назвао, "вишедеценијски" програм за прикупљање и обрнути инжењеринг "неидентификованих ваздушних појава" (УАП), што је званични назив владе за НЛО.

Део онога до чега су САД дошле, рекао је Груш, били су "биолошки производи" који нису хуманог порекла, за које је рекао да их није видео, али да је о њима сазнао од "људи са директним сазнањем о програму".

Конгрес је последњих година подстицао Пентагон и америчке обавештајне агенције да боље истраже извештаје о уређајима који лете неуобичајеним брзинама или путањама, због забринутости за националну безбедност.

Киркпатрик је написао писмо у четвртак, а Министарство одбране је у петак потврдило да га је послао у личном својству. Он је одбио да коментарише писмо, наводи АП.

У одвојеном саопштењу, портпаролка Пентагона Сју Гоф демантовала је друге оптужбе које је Груш изнео пред подкомитетом за надзор Представничког дома.

"Пентагон тек треба да пронађе кредибилне доказе"

Пентагон "нема информације да је било која особа повређена или убијена као резултат пружања информација" о НЛО објектима, рекла је Гоф.

Пентагон, такође, није открио "било какве проверљиве информације које би поткрепиле тврдње да су било какви програми у вези са поседовањем или обрнутим инжењерингом неземаљских материјала постојали у прошлости или постоје тренутно".

Киркпатрик у писму наводи да "ААРО тек треба да пронађе било какав кредибилан доказ који би подржао наводе о било каквом програму обрнутог инжењеринга за неземаљску технологију".

Он је у децембру обавестио новинаре да Пентагон истражује "неколико стотина" нових извештаја након покушаја да се пилоти и други јаве са било каквим виђењима.

Киркпатрик је у писму такође написао да су наводи о "одмазди, укључујући физички напад и помињање убиства, изузетно озбиљни, због чега је полиција критичан део ААРО тима, посебно да зарад брзог деловања ако се неко јави са таквим тврдњама".

"Ипак, супротно тврдњама изнетим на саслушању, централни извор тих навода је одбио да разговара са ААРО-ом", рекао је Киркпатрик.

Он није експлицитно именовао Груша, који је тврдио да се суочио са одмаздом, и одбио је да одговори када га је конгресмен питао да ли је неко убијен да би сакрио информације о НЛО.

image