Свет

Бивша премијерка има нови посао код бившег премијера: Сана Марин у Институту Тонија Блера

Бивша финска премијерка саветоваће политичке лидере
Бивша премијерка има нови посао код бившег премијера: Сана Марин у Институту Тонија БлераGetty © Johannes Simon / Stringer

Бивша финска премијерка Сана Марин придружиће се Институту Тонија Блера као стратешки саветник.

"Ово је велика част. Узбуђена сам што ћу ступити у ову нову улогу. Верујем да ће то бити од користи и целој Финској", рекла је Марин новинарима.

Институт је у саопштењу са "задовољством" пожелео добродошлицу Марин на њеној новој позицији, где ће блиско сарађивати са више тимова широм земаља и саветовати политичке лидере о њиховим реформским програмима.

"Наша мисија је да помогнемо политичким лидерима широм света да донесу промене за своје људе - а Сана Марин тачно зна како то да уради", рекао је бивши британски премијер Тони Блер, шеф истоименог института.

Иако је од Марин затражено да поднесе оставку на место финског члана парламента како би добила позицију у Институту, она је поручила да је и даље социјалдемократа и да не искључује могућност да се кандидује за изборе у неком тренутку у будућности. "Ја сам политичар и особа са идејама, то се не мења", рекла је Марин.

Марин, која је била премијерка Финске од 2019. године, поднела је оставку у априлу након пораза на националним изборима. Њене социјалдемократе заузеле су треће место, иза Националне коалиционе партије десног центра и антиимиграционе Финске партије.

Институт Тонија Блера углавном се бави питањима вештачке интелигенције и технологије.

image