Свет

Симпатизери нациста и у власти, и у опозицији: (Не)скривено лице нове НАТО чланице

Финска можда јесте најсрећнија земља на свету, али је исто тако и земља где нациста има на сваком кораку
Симпатизери нациста и у власти, и у опозицији: (Не)скривено лице нове НАТО чланицеGetty © Keystone / Stringer

Протекло лето било је бурно за симпатизере нациста у новој чланици НАТО.

Након што је министар финансија Финске Вилхем Јунила био приморан да поднесе оставку због нацистичке терминологије и веза са десничарима, новоизабрани лидер највеће опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) Анти Линтман сада покушава да се дистанцира од своје прошлости.

Наиме, пре 20-ак година Линтман је фотографисан полунаг са балаклавом и пластичним пиштољем, у друштву исто тако разодевених мушкараца који дижу руке у нацистичком поздраву. Линтман (41) није салутирао, али је његова фотографија из младости узбуркала духове.

"Изгледа да су момци отишли мало предалеко са својим позама... Нисам био и нисам симпатизер нациста. Ни тада, ни сада. Управо супротно: мислим да се неонацистима ни тада нису свиђали моји ставови", рекао је он.

"Одбранимо финску демократију заједно и заједно се боримо против екстремизма", поручио је Линтман.

Контроверзе унутар СДП-а, чији је претходни лидер била премијерка Сана Марин, нису ништа ново. Њихов секретар Микел Накалајарви осуђен је за суровост према животињама након што је као тинејџер лопатом убио мачку.

Након што је изабран у странку, поручио је да жели да "Финска буде земља где сви могу да буду шта желе".

Да немају само опозиционари проблематичне ставове показују и расистички коментари владајућих странака.

Па је тако Рика Пура, председница партије Прави Финци која има седам министарских портфеља, питала "има ли неко данас у Хелсинкију жељу да пљује просјаке или туче црначку децу" и помињала "турског мајмуна", због чега је министарка спољних послова Елина Валтонен упутила званично извињење турском колеги Хакану Фидану.

Јунилин наследник Виле Ридман, такође је оптужен за расизам, након што су објављене приватне поруке које је 2016. слао тадашњој девојци у којима људе са Блиског истока називао "пустињским мајмунима".

Младој жени која му је поверила да јој се допадају "хебрејска имена" и да је желела да такво име да њиховом будућем детету, Виле Ридман је одговорио "ми, нацисти, баш и не волимо те јеврејске ствари".

Финска, која је била савезница нацистичке Немачке у Другом светском рату и присталица Кијева у сукобу са Русијом, до недавно је имала свастику на амблему својих ваздухопловних снага.

Финска Ваздухопловна команда користи свастику од оснивања 1918. године и налазила се на амблемима, заставама и униформама.

Пре три године званичници су тихо одлучили да се "опросте" од нацистичког симбола и свастику са крилима замене златим орлом окруженим крилима.

image