Свет

Масков биограф: Милијардер наводно спречио украјински напад на руску флоту код Крима

Илон Маск је наводно одлучио да искључи "Старлинк" сателите које користи украјинска војска када је Кијев "отишао предалеко"
Масков биограф: Милијардер наводно спречио украјински напад на руску флоту код КримаGetty © Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Амерички милијардер Илон Маск наводно је тајно наредио инжењерима да искључе сателитску комуникациону мрежу његове компаније "Старлинк" у близини обале Крима да би омели украјински напад на руску поморску флоту, тврди писац Волтер Ајзаксон у Масковој биографији под називом "Илон Маск", која треба да буде објављена 12. септембра.

Ајзаксон даље наводи да су украјински подморнички дронови са експлозивом који су се приближавали руској флоти изгубили везу и испливали на обалу без експлозије.

Наводно, цела епизода се десила прошле године, преноси "Си-Ен-Ен" исечак из биографије.

Маск се наводно одлучио на тај потез због страха да би Русија на украјински напад на Крим могла одговорити нуклеарним оружјем, истиче Ајзаксон, наводећи да је тај страх био поткрепљен Масковим разговорима са високим руским званичницима.

Након што је Русија пореметила украјинске комуникационе системе непосредно пре почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године, Маск је пристао да Украјини обезбеди милионе долара вредне сателитске терминале "Старлинка", који су постали кључни за украјинске војне операције.

Када је Украјина почела да користи "Старлинк" терминале за нападе на Русију, Маск је почео да преиспитује ту одлуку.

Маск је убрзо разговарао телефоном са саветником Беле куће за националну безбедност Џејком Саливеном, начелником генералштаба америчке војске Марком Милијем и руским амбасадором у САД да би пренео своју забринутост и Вашингтону и Москви, пише Ајзаксон.

Навео је да је заменик украјинског премијера Михаил Федоров тражио од Маска да обнови везу за подводне дронове, на шта је он одговорио да неће поново укључити сателитско покривање Крима јер, како је навео, Украјина "сада иде предалеко."

Медведев: Маск међу последњим нормалним људима у САД

Тврдње да је власник друштвене мреже Икс прошле године наводно ограничио рад "Старлинка" и тако осујетио напад Кијева на руску флоту прокоментарисао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, оценивши да је Илон Маск, ако је то истина, последњи разуман човек у северној Америци.

"Или бар међу последњима који има м**а у родно неутралној Америци", написао је Медведев на мрежи Икс.

image