Свет

Маск имао "сјајан разговор с Путином", размишљао да искључи "Старлинк" за украјинску војску

Сателити Масковог "Спејс екса" користе се за координацију удара беспилотних летелица и артиљерије, преноса видео записа уживо са бојног поља и прикупљање обавештајних података
Маск имао "сјајан разговор с Путином", размишљао да искључи "Старлинк" за украјинску војскуGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Амерички милијардер Илон Маск је размишљао о повлачењу сателитског интернета "Старлинк" из Украјине јер се плашио да га у Русији перципирају као ратног хушкача, рекао је бивши званичник Пентагона који је желео да остане анониман, преноси лондонски "Телеграф". 

Ексцентрични бизнисмен рођен у Јужној Африци забринуо се након што су украјинске снаге пријавиле прекиде мреже близу линија фронта, наставља британски лист. 

Колин Кал, који је до прошлог месеца обављао функцију америчког подсекретара за одбрану, оптужен је за посредовање у договору како би се спречио Маска да у потпуности искључи систем.

"Уколико искључите 'Старлинк', то неће окончати рат", рекао је Кал Маску, а препричао је разговор у интервјуу за "Њујоркер". 

"Мој закључак је био да је постао нервозан јер се на умешаност 'Старлинка' у Русији све више гледа као на помагање украјинских ратних напора. Вероватно је тражио начин да смири забринутост Русије", додао је бивши амерички званичник.

Прошле године Маск је оптужен за објављивање мировног предлога наклоњеног Кремљу, у коме је сугерисао да би Украјина требало да одржи референдуме о суверенитету које је организовала Русија у регионима које је припојила.

Маск је за време преговора око "Старлинка" рекао званичницима Пентагона да је лично разговарао са председником Русије Владимиром Путином, пише "Њујоркер".

Сателитски терминали које је донирао Масков "Спејс екс", као и америчка влада и приватни донатори, постали су кључни део украјинске војне комуникације.

"Сазвежђе" Маскових сателита користи се за координацију удара беспилотних летелица и артиљерије, преноса видео-записа уживо са бојног поља и прикупљање обавештајних података.

Маск се раније хвалио да је кроз мапу активности "Старлинка" могао да види "како се цео рат одвија". Он је након тога рекао Калу да су га информације које је добио гледајући сукоб уживо навеле да оклева око тога да ли се његов сателитски интернет систем користи за мирна средства или за вођење рата.

"То се десило, отприлике, три минута пре него што ми је рекао, 'па, имао сам сјајан разговор са Путином'", открива доскорашњи званичник Пентагона.

Недавно је објављено да је Маск приморао Украјину да одустане од планираног удара водених дронова у Црном мору тако што је одбио приступ мрежи "Старлинк" око Крима.

Врховни командант украјинских снага Валериј Залужни рекао је да успех његове војске зависи од континуираног приступа Масковом систему.

Пентагон је у јуну објавио да је постигао договор са "Спејс ексом" о одржавању употребе система у Украјини, без откривања услова споразума, пише британски "Телеграф".

image