Свет

Трудо: Кина "агресивна" према канадској демократији

Канадски премијер прокоментарисао је извештаје да је Пекинг формирао "тајну мрежу" кандидата за изборе 2019. године
Трудо: Кина "агресивна" према канадској демократијиwww.globallookpress.com © Paul Chiasson/Keystone Press Agency

Премијер Канаде Џастин Трудо оценио је да Кина "игра агресивне игре" како би поткопала демократске институције, после извештаја да се Пекинг активно мешао у федералне изборе у Канади.

Портал "Глобал њуз" пренео је да су канадски обавештајци утврдили да је Пекинг формирао "тајну мрежу" кандидата за канадске изборе 2019. и 2021. године, а федерална полиција је саопштила да активно истражује тајну мрежу нелегалних кинеских "полицијских станица" у Торонту. За сада није јасно да ли су напори Кине били успешни.

Оптужбе, које су се појавиле истог дана када је блиски савезник руског председника Владимира Путина рекао да се Москва мешала у америчке изборе, интензивирале су страхове од страног утицаја у канадску политику, преноси "Гардијан".

"Предузели смо значајне мере да ојачамо интегритет наших изборних процеса и наших система и наставићемо да улажемо у борбу против мешања у изборе, против страног мешања у нашу демократију и институције“, рекао је Трудо новинарима у понедељак поподне.

"Нажалост, видимо да земље, државни актери из целог света, било да је у питању Кина или други, настављају да играју агресивне игре са нашим институцијама, са нашим демократијама", додао је он.

Покушаји уплитања Кине наводно су били уперени на чланове и Либералне и Конзервативне странке.

Верује се да ти напори укључују и постављање агената у канцеларије законодаваца како би утицали на политику у корист Кине, као и покушаје да се "корумпирају" бивши канадски званичници како би стекли политичку моћ и утицај у главном граду земље.

"Имали смо доказе о мешању у последње опште изборе преко заступника који су ширили дезинформације на платформама друштвених медија на кинеском језику, који су се мешали у низ (изборних округа) са значајним кинеским заједницама“, рекао је за "Гардијан" посланик конзервативаца Мајкл Чонг.

Он је рекао да су бројни инциденти узнемиравања истакнутих ујгурских и тибетанских студената на универзитетима у Онтарију "координисани" преко кинеског конзулата Торонта.

Открића о покушајима мешања Пекинга, као и текућа истрага о илегалним кинеским полицијским станицама, долазе у тренутку када се Отава спрема да открије своју "кинеску стратегију" – дуго одлагану серију политика чији је циљ формализовање плана за супротстављање све агресивнијем Пекингу.

Канада има сложен однос са економском суперсилом: иако су дипломатски односи погоршани, извоз се повећао.

Канада је недавно наредила три кинеске компаније да се одвоје од канадских рударских компанија због забринутости за националну безбедност. Прошлог месеца, делегација канадских законодаваца посетила је Тајван, што је изазвало негодовање Пекинга због Отавиног "грубог мешања у унутрашње ствари Кине".

Канада ће у децембру заједно са Кином бити домаћин КОП15, глобалне конференције о биодиверзитету.

image