Свет

Тајна кинеска полиција "ровари" по Британији?

Британске власти истражују постојање тајних кинеских "полицијских станица"
Тајна кинеска полиција "ровари" по Британији?© Daniel Robert/Unsplash

Британска влада радиће на превенцији "транснационалне репресије" док полиција истражује наводе о постојању тајних кинеских "полицијских станица" у земљи.

Кинеска влада наводно је отворила непријављене "полицијске станице" на три места у Уједињеном Краљевству - две у Лондону и једну у Глазгову како би малтретирала политичке дисиденте. Пекинг је наводно сличне центре отворио и у другим евроопским земљама укључујући Ирску и Холандију, пише "Политико".

Министар безбедности Том Тудендат рекао је данас у Доњем дому парламента да такве активности морају да буду "заустављене" и да је "неприхватљиво" да било која страна влада "оперише" по британском тлу.

"Извештаји о непријављеним полицијским станицама у Уједињеном Краљевству су изузетно забрињаајући и озбиљно ће бити размотрени. Било која страна земља која ради у Уједињеном Краљеству мораће да поштује британске законе. Неће бити толерисан ниједан покушај илегалне репатријације", рекао је он.

Кинески званичници нису демантовали постојање таквих центара али тврде да су то искључиво бирократске службе за кинеске држаљане и да не подразумевају никакве полицијске операције.

Једна од две наводне полицијске станице у Лондону је регистрована као агенција за некретнине, док је станица у Глазгову кинески ресторан.

Шпанска група за заштиту људских права "Сејфгард дефендерс" тврди да кинеска полиција води "прекоморске полицијске станице" у "десетинама земаља" широм света још од 2018. године.

image