Свет

Шеф јапанске дипломатије стигао у Кијев (ВИДЕО)

То је прва посета јапанског министра спољних послова Украјини од почетка сукоба у тој земљи
Шеф јапанске дипломатије стигао у Кијев (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Momen Samir/dpa

Министар спољних послова Јапана Јошимаса Хајаши стигао је данас у ненајављену посету Украјини, у знак подршке тој земљи, саопштила је јапанска влада, а преноси јапанска агенција Кјодо. 

"У циљу подстицања јапанског приватног сектора да се ангажује у обнови Украјине, већа привредна делегација прати Хајашија у посети Украјини", наводи Kјодо.

Наиме, то је прва посета јапанског министра спољних послова Украјини од почетка Специјална војне операције.

Како се наводи, све земље чланице Групе 7 послале су своје министре спољних послова у Украјину након почетка рата, а Јапан је последњи који је то учинио.

Хајаши, који је прошле недеље путовао на Блиски исток и у Пољску, разговараће са украјинским министром спољних послова Дмитријем Kулебом у Kијеву о плановима Јапана да почетком следеће године одржи конференцију за промовисање економске обнове Украјине, саопштило је Министарство спољних послова.

На основу заједничке декларације лидера Г7 у јулу, којом се чланице обавезују да ће свака "радити са Украјином на специфичним, билатералним, дугорочним безбедносним обавезама", Хајаши и Kулеба ће се договорити о споразуму о билатералној сарадњи, саопштили су извори из јапанске владе.

Додаје се да се очекује да ће Хајаши присуствовати церемонији испоруке јапанских камиона кранова, који су пројектовани за уклањање неексплодираних бомби.

До посете јапанског министра долази након изненадне посете премијера Фумија Kишиде Kијеву у марту, који је разговорао са украјинским председником Владимиром Зеленским уочи самита Г-7 у Хирошими у мају.

На састанку са Зеленским, Kишида је обећао 470 милиона долара бесповратне помоћи за енергетски сектор и 30 милиона долара за набавку техничке опреме преко НАТО фонда и позвао га да се виртуелно придружи скупу у Хирошими.

Зеленски је лично присуствовао самиту Г7 у завршном дану, а лидери чланица су обећали да ће подржати Украјину "колико год буде потребно у суочавању са руским нелегалним агресорским ратом".

image