Свет

Јапан се све више приближава САД: Показаћемо остатку света

Премијер Фумио Кишида најавио је срдачније односе са Америком уочи сусрета са председником САД Џозефом Бајденом у Вашингтону 13. јануара
Јапан се све више приближава САД: Показаћемо остатку светаwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Јапан настоји да ојача своје војне везе са САД, рекао је премијер те земље Фумио Кишида уочи посете Вашингтону.

"Показаћемо остатку света још јачи савез Јапана и САД, који представља осовину јапанске безбедности и дипломатије", рекао је Кишида новинарима у среду, а пренео је "Асошиејтед прес".

"Такође ћемо показати даљу сарадњу у постизању слободног и отвореног Индо-Пацифика", додао је он.

Кишидина изјава уследила је након тензија између САД и Кине око Тајвана и након интензивираних ракетних тестова Северне Кореје.

Јапански премијер ће се састати са председником САД Џозефом Бајденом у Вашингтону 13. јануара.

Два лидера ће разговарати о тензијама са Кином и Северном Корејом, али и о руској војној операцији у Украјини, наводи се у саопштењу Беле куће.

"Председник Бајден ће поново исказати своју пуну подршку недавно објављеној стратегији националне безбедности Јапана, његовом председавању Г7 и мандату несталне чланице Савета безбедности Уједињених нација", указала је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер у саопштењу објављеном у уторак.

Токио је прошле године ревидирао своју Стратегију националне безбедности како би у тај документ укључио "одбрамбене способности".

Кишида је тада тврдио да постојећу јапанску противракетну одбрану треба унапредити како би могла да одговори на "претње" које долазе из Северне Кореје и Кине.

Јапан је у децембру усвојио рекордни војни буџет за фискалну 2023. годину у вредности од 51 милијарде долара.

Владајућа Либерално-демократска странка такође се залагала за идеју ревизије пацифистичког устава Јапана после Другог светског рата.

Према том уставу, усвојеном под окриљем САД, Јапану је технички забрањено да примењује војну силу и одржава сталну војску. 

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко указао је недавно да Токио напушта политику мирног развоја и упозорио да ће, уколико се таква пракса настави, Москва бити принуђена да пружи адекватан одговор како би спречила војне претње Руској Федерацији.

image