Свет

Заједничка резолуција Г20: Ставови о сукобу у Украјини подељени, против забрана извоза

Чланице групе 20 најразвијенијих економија света потврдиле су да самит није платформа на којој се разматрају геополитичка питања, али је препознато да она могу да утичу на светску економију
Заједничка резолуција Г20: Ставови о сукобу у Украјини подељени, против забрана извоза© AP Photo/Evan Vucci, Pool

Државе Г20 позвале су на пуно спровођење споразума о житу и реформу Светске трговинске организације, наводи се у заједничкој организацији.

Како се додаје, чланице групе најразвијенијих економија света су потврдиле да самит није платформа на којој се разматрају геополитичка питања, али је препознато да она могу да утичу на светску економију, преносе РИА Новости.

Поводом сукоба у Украјини, чланице су имале супротстављена гледишта, наведено је у заједничкој декларацији у којој је истакнуто да сукоб негативно утиче на ланце снабдевања и економски раст.

"Истакли смо људску патњу и додатне негативне утицаје сукоба у Украјини на глобалну сигурност хране и енергије, ланце снабдевања, макрофинансијску стабилност, инфлацију и економски раст, који су закомпликовали политичко окружење, посебно за земље у развоју и најмање развијене земље које се и даље опорављају од кризе", наведено је у декларацији.

Поводом ситуације у Украјини, наводи се да "све земље морају да се уздрже од претње или употребе силе зарад стицања територија", преносе РИА Новости.

"Што се тиче сукоба у Украјини, поново смо потврдили ставове наших држава усвојене у Савету безбедности УН и Генералној скупштини. У складу са Повељом УН, све државе морају да се уздрже од претњи или употребе силе у циљу стицања територија усмерене против територијалног интегритета и суверенитета или политичке независности било које државе", закључује се у декларацији.

Лидери Г20 су осудили терористичке нападе на важне енергетске објекте. Како додају, су терористички акти су кривична дела која се не могу оправдати, без обзира на то ко их је спровео и када, где и зашто су учињени.

Државе чланице групе су се обавезале на јачање глобалне сигурности хране и поздравиле Афричку унију као нову чланицу.

"Поздрављамо Афричку унију као сталну чланицу Г20 и чврсто верујемо да ће њено укључивање дати значајан допринос решавању глобалних проблема нашег времена", наводи се у декларацији.

Земље Г20 су позвале на једнак приступ поузданим, висококвалитетним вакцинама и лековима у свету, посебно за земље са ниским и средњим приходима, а објавиле су да се оснива радна група за права жена.

"Слажемо се да успоставимо нову радну групу за оснаживање жена и радујемо се њеном првом састанку за време бразилског председавања Г20", додаје се у декларацији.

Чланице групе су посвећене промовисању отворене и фер трговине и неувођењу забрана извоза, закључује се.

"Обавезујемо се да ћемо промовисати отворену, фер, транспарентну и контролисану трговину пољопривредним производима, храном и ђубривом, а не уводити забране или ограничења извоза", наводи се у декларацији.

Земље Г20 су у завршној препознале значај спречавања илегалних миграционих токова у свету и навеле да ће наставити дијалог о том питању у будућности. 

У декларацији је било речи и о вештачкој интелигенцији, а државе су објавиле да су посвећене размени информација о тој теми.

"Земље Г20 се обавезују да ће обновити најмање 30 одсто екосистема до 2030. године и нагласиле су важност екосистема у решавању климатских промена и губитка биодиверзитета", додаје се.

Државе су размотриле и одржив однос према океанима и пластици, а посвећене су искорењивању дечјег рада.

Како је истакнуто, домаћини наредних самита биће Бразил (2024), Јужна Африка (2025) и САД (2026). 

Саветница у руског делегацији Светлана Лукаш истакла је да је овај самит био један од најтежих у историји Г20.

"По питању Украјине, Г20 је имала веома тешке преговоре, али је колективни став земаља БРИКС-а функционисао", наводи.

Земље Г20 сложиле су се да делују на јединствен начин за решавање сукоба широм свет, а глас глобалног југа се на овогодишњем самиту чуо у пуној снази, закључује Лукаш.

image