Свет

Усвојена Декларација са самита Г20 у Њу Делхију

Скоро цео текст завршног саопштења је усаглашен, са изузетком одељка о геополитици, пре свега у вези са Украјином и Специјалном војном операцијом, пренео је раније "Блумберг"
Усвојена Декларација са самита Г20 у Њу Делхијуwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Усвојена је Декларација са самита Г20 у Њу Делхију, изјавио је премијер Индије Нарендра Моди.

"Добио сам добре вести. Захваљујући напорном раду наших тимова, постигнут је консензус око декларације Самита лидера Г20 у Њу Делхију. Објављујем да је декларација усвојена. Овом приликом честитам сарадницима и министрима који су истрајно радили и омогућили ово", рекао је премијер Индије на другом заседању самита.

Готово цео текст завршног саопштења самита Г20 је спреман, осим дела о геополитици, пренео је претходно "Блумберг", позивајући се на изворе.

"Скоро цео текст завршног саопштења је усаглашен, са изузетком одељка о геополитици, пре свега у вези са Украјином и Специјалном војном операцијом", наводи се.

"Блумберг" је раније известио да је Кина уочи самита у Њу Делхију блокирала нацрт предлога о формулацији који се односи на дугове тржишта у развоју и осуду сукоба у Украјини.

Раније је Индија, која председава Г20, како је известио Си-Ен-Ен, предложила нацрт изјаве о Украјини, у којој се не осуђује руска Специјална операција. "Блумберг" је пре тога објавио, позивајући се на једног француског званичника, да су "земље Г20 развиле јединствен приступ украјинском сукобу".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да "Русија неће пристати да прихвати декларацију самита Г20 ако она не одражава руски став".

Индија, иначе, председава Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит у Њу Делхију биће одржан 9. и 10. септембра. Позиви су упућени свим лидерима Г20, као и шефовима још девет земаља: Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура.

image