Свет

Британски плаћеник пронађен мртав у Украјини, истрага следеће године

Џордан Чедвик је само један од више од десет Британаца убијених у Украјини од почетка сукоба у фебруару прошле године
Британски плаћеник пронађен мртав у Украјини, истрага следеће годинеwww.globallookpress.com © Mihir Melwani

Тело британског плаћеника пронађено је везаних руку у води у Украјини раније овог лета, саопштио је данас Форин офис. 

За сада није познато ко га је убио, а украјинске власти саопштиле су да истрага неће бити покренута до наредне године. 

Џордан Чедвик, који је служио у британској војсци од 2011. до 2025. отпутовао је у Украјину прошлог октобра како би се придружио Међународној легији. 

Полиција Ланкашира рекла је његовој мајци у јуну да је он пронађен мртав у води, са рукама везаним на леђима, а Форин офис је потврдио ту информацију за више британских медија. 

Тело тридесетједногодишњака враћено је у Велику Британију прошлог месеца. Украјинска војска отвориће истрагу о његовој смрти у фебруару, известио је Би-Би-Си.

Он је само један од више од десет Британаца убијених у Украјини од почетка сукоба у фебруару прошле године. Међу њима су 22-годишњи Семјуел Њуи, који је погинуо у борби прошлог месеца, и Сајмон Лингард, који је убијен током неуспешне одбране Бахмута прошлог новембра.

Три дана након што су руске снаге започеле Специјалну војну операцију, украјински председник Владимир Зеленски апеловао је на странце да се придруже Међународној легији. Хиљаде су се јавиле, али су се убрзо појавиле приче о лоше припремљеним регрутима, неспособним командантима и ужасним губицима.

Убрзо након тога, легија је преусмерила напоре за регрутовање искључиво на војне ветеране, али страни плаћеници у Украјини описивали су услове на линији фронта као "пакао" - проценат погинулих у неким јединицама ишао је чак до 85 одсто.

Око 12.000 плаћеника отпутовало је у Украјину од почетка сукоба, проценило је руско Министарство одбране у јулу. Од јула, само 2.200 је остало у земљи, 5.000 је убијено, а остали су побегли из Украјине, навело је Министарство.

Командант Грузијске легије - такође плаћеничке јединице - тврдио је у јуну да је прави број плаћеника у Украјини много већи. Скоро 20.000 странаца - међу којима је било скоро 3.000 британских држављана - у то време је служило у Украјини, рекао је Мамука Мамулашвили британским медијима.

image