Свет

Време је за кревет: Портпаролка Беле куће прекинула Бајдена усред "излагања" (ВИДЕО)

Након што је покушао да одговори на још једно питање, амерички председник се окренуо и отишао са бине
Време је за кревет: Портпаролка Беле куће прекинула Бајдена усред "излагања" (ВИДЕО)© TANJUG/Luong Thai Linh/Pool Photo via AP

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер изненада је у недељу прекинула конференцију за новинаре америчког председника Џозефа Бајдена, усред његовог "чудног" излагања о "трећем свету" и разговору са кинеским премијером Ли Ћијангом.

Бајден је одговорио на бројна питања током посете вијетнамској престоници Ханоју, пре него што је рекао новинарима да "иде у кревет". Онда је, ипак, наставио да одговара на додатна питања, укључујући и она о разговору који је водио са кинеским премијером на самиту Г20 у Индији.

"То уопште није било сукобљавање. Разговарали смо о томе да осигурамо да трећи свет… хм, хм, да јужна хемисфера има приступ променама...", рекао је Бајден. 

Затим је наставио да мрмља, али је портпаролка Беле куће објавила да се "овим конференција за штампу завршава".

Након што је покушао да одговори на још једно питање, Бајден се окренуо и отишао са бине.

Бајденове конференције за штампу обично воде његови помоћници, а председник одлучује који новинар ће да постави питање.

Амерички председник, ипак, повремено напушта бину усред реченице, често видно збуњен и уз помоћ свог особља. 

Према недавној анкети "Волстрит џорнала", 73 одсто испитаника сматра да је 80-годишњи Бајден престар да би био председник, док 60 одсто мисли да му недостаје ментални капацитет за ту функцију. 

И док републиканци користе Бајденове когнитивне (и физичке) падове, демократе су све више забринуте за здравље председника. 

Бајденов пут у Вијетнам представља покушај САД да ојачају везе са више азијских земаља у покушају да се супротставе кинеском утицају у региону. 

image