Свет

Бербок: Украјини место у ЕУ, али треба учинити више у борби против корупције

Немачка министарка налази се у својој четвртој посети Кијеву од почетка специјалне војне операције
Бербок: Украјини место у ЕУ, али треба учинити више у борби против корупције© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Украјини место у Европској унији, али власти те земље треба да учине више у борби против корупције, поручила је немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок током посете Кијеву.

Бербокова је рекла је да ће Немачка обезбедити додатних 20 милиона евра хуманитарне помоћи, са чим ће износ који је Берлин ове године издвојио за Украјину износити 380 милиона евра.

"Украјина брани слободу свих нас храбро и одлучно", рекла је Бербокова по доласку у престоницу Украјине, саопштило је немачко Министарство спољних послова.

Она је навела да Украјина може да се ослони на подршку на свом путу ка Европској унији и да "упркос руској инвазији настоји да спроведе реформе" које су неопходне за чланство у европском блоку, за шта је потребно више година.

"Резултати реформи у областима правосуђа и медија су већ импресивне. Али предстоји дуг пут у спровођењу закона против олигарха и против корупције", рекла је немачка министарка

Бербок је, такође, прогнизирала да ће Русија поново гађати украјинске енергетске објекте ове јесени и зиме.

"Руски перфидни циљ је да ове зиме поново изгладњују народ и да се народ смрзава", тврди Немица.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да је са немачком колегиницом разговарао о снабдевању Украјине противваздушним системима и истакао да је Украјини потребно више система за заштиту њених лука од руских ваздушних удара како би се обезбедио извоз жита.

Кулеба је, такође, позвао Берлин да што пре Украјини пошаље ракете "таурус".

"Свакако ћете ви то учинити , само је питање времена и ја не разумем зашто губимо време", рекао је он, одговарајући на питање на конференцији за новинаре у Кијеву.

image