Свет

Бербок ненајављена у Кијеву

Шефица немачке дипломатије поновила да ће Берлин наставити да подржава Украјину
Бербок ненајављена у Кијевуwww.globallookpress.com © ia www.imago-images.de

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок данас је поново допутовала у Кијев.

Ово је четврта посета од почетка Специјалне војне операције прошле године, а овај пут била је ненајављена. Бербок је у Украјину стигла возом из Пољске.

Њена посета није била најављена из безбедносних разлога, објавио је "Зидојче цајтунг".

Наведено је да ће са украјинским званичницима разговарати о припремама за предстојећу зиму, украјинској деци која су наводно насилно депортована у Русију, као и о изгледима Украјине да постане чланица ЕУ.

"Сваки дан нови ужас, сваки дан нова патња и смрт. То је немилосрдна реалност људи у Украјини сваког дана", рекла је Бербок по доласку.

Бербок је претходно у јануару посетила Харков на истоку Украјине.

Немачки лист наводи да ће Бербок током посете Кијеву поручити да ће Немачка дугорочно поуздано стајати на страни Украјине и да ће је подржати политички, економски и војно.

Бербок је рекла да се Украјина може ослонити на чињеницу да Немачка сматра да је ширење ЕУ неопходно и да ће Берлин одлучно помоћи Кијеву на путу ка ЕУ.


Бербок је такође најавила да ће бити домаћин конференције у Берлину на којој ће се разговарати о неопходним променама у ЕУ да би била у могућности да прими у чланство Украјину, Молдавију и државе Западног Балкана.

Подсетимо, пре неколико дана Кијев је посетио и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Како су писали украјински медији, Блинкен је посетио Украјину неколико недеља пред почетак Генералне скупштине УН-а, која је планирана за 18. и 19. септембар и која ће бити одржана у Њујорку. Посета се одржала упркос томе што ће у Њујорк одлетети украјински лидер Владимир Зеленски, који ће се највероватније и тамо сусрести са америчким званичницима. 

Ипак, медији преносе да се посета Блинкена одиграла у тренутку када кијевске власти раде на измени основа антикорупционе политике, коју у целини спонзорише Запад.

По свом доласку у Кијев, Бербок је данас такође подсетила Кијев на важност реформи усмерених на борбу против корупције.

Осим тога, она је још једном истакла да намерава да додатно подржи Украјину у "економском, хуманитарном и војном смислу". 

image