Свет

Страхује се да је више од 5.000 људи погинуло у поплавама у Либији

У источном граду Дерна, који је доживео најгора разарања, чак 6.000 људи се и даље води као нестало
Страхује се да је више од 5.000 људи погинуло у поплавама у Либији© TANJUG/AP Photo/Jamal Alkomaty

Претпоставља се да је више од 5.000 људи погинуло, а 10.000 нестало након што су обилне кише на североистоку Либије довеле до урушавања две бране, због чега је још воде стигло у већ поплављена подручја.

Верује се да је настрадало најмање 5.300 људи, саопштило је Министарство унутрашњих послова источне либијске владе, јавила је либијска државна агенција ЛАНА.

Од настрадалих, најмање 145 су Египћани, саопштили су званичници у североисточном граду Тобруку у Либији, пренео је Си-Ен-Ен.

У источном граду Дерна, који је доживео најгора разарања, чак 6.000 људи се и даље води као нестало, рекао је Осман Абдулџалил, министар здравља у источној либијској влади, за либијску телевизију Алмасар.

Он је ситуацију назвао катастрофалном, када је у понедељак обишао град.

Верује се да је вода однела читаве квартове у граду, навели су представници власти.

Директор болнице Вахда у Дерни Мохамад ал Кабиси рекао је раније да број настрадалих у катастрофалним поплавама износи 2.200.

Он је рекао за Ројтерс да је 1.700 људи настрадало у једном округу града, а да је у другом округу погинуло 500 особа. Из Црвеног крста и Црвеног полумесеца саопштили су у уторак да је број несталих достигао 10.000, пренео је АП.

Олуја "Данијел" погодила је у недељу источну Либију, доносећи обилне падавине и изазивајући поплаве.

image