Свет

Катастрофалне поплаве у Либији: Хиљаде погинулих, више од 10.000 нестало (ВИДЕО)

Поплаве су последице олује Данијел, која је довела до пуцања две бране на истоку земље, а највећа разарања забележена су у граду Дерни

Најмање 2.084 особе су погинуле у катастрофалним поплавама у Либији, док се више од 10.000 људи води као нестало, изјавио је портпарол либијског црвеног крста Тавфик ал-Шукри.

Власти у источној Либији са седиштем у Бенгазију процењују да је број жртава премашио 3.000, преноси "Ал Џазира". 

Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) процењује да је број број несталих најмање 10.000.

"Из наших независних извора информација можемо потврдити да се број несталих до сада креће око 10.000", рекао је шеф делегације ИФРЦ-а у Либији, Тамер Рамадан, новинарима у Женеви путем видео-линка из Туниса.

Рамадан је казао да је број погинулих "огроман" и упозорио да би "могао достићи хиљаде".

Поплаве су последице олује Данијел, која је довела до пуцања две бране на истоку земље, а највећа разарања забележена су у граду Дерни.

Тај град су раније држали исламски екстремисти у хаосу који је захватио Либију пре више од деценије и оставио је у рушевинама и са неадекватном инфраструктуром.

Либија је и даље подељена између две супарничке администрације, једне на истоку и једне на западу, које су у рату већ скоро десет година. Либија је након свргавања њеног дугогодишњег лидера Муамера Гадафија 2011. запала у дубоку политичку кризу и грађански рат, из које до данас није успела да изађе.

image