Свет

САД: Бивши инжењер ЦИА осуђен за поседовање слика злостављања деце

Шулте је имао више од 3.000 слика и видео-снимака који приказују сексуално злостављање деце узраста од две године
САД: Бивши инжењер ЦИА осуђен за поседовање слика злостављања децеwww.globallookpress.com © Felix Vogel

Бивши софтверски инжењер ЦИА Џошуа Шулте, који је већ осуђен за највећу крађу поверљивих информација у историји америчке Централне обавештајне агенције, осуђен је и за поседовање фотографија и видео-снимака сексуалног злостављања деце, а казна у том случају биће изречена 10. јануара.

Порота је вратила савезном суду на Менхетну своју пресуду против Шултеа након што су тужиоци изнели доказ да је он имао више од 3.000 слика и видео-снимака који приказују сексуално злостављање деце узраста од две године сакривених у шифрованим деловима његовог кућног рачунара, пренео је АП.

На изрицању пресуде, заказаном за 10. јануар, Шулте би могао да се суочи са вишедеценијском казном затвора, заједно с прошлогодишњом осудом због оптужби да је 2017. објавио поверљива документа ЦИА преко Викиликса.

Шулте (34) је осуђен у јулу 2022. по четири тачке за шпијунажу и хаковање компјутера и једној тачки за давање лажне изјаве агентима Федералног истражног бироа (ФБИ), након што је проследио поверљиве материјале Викиликсу. У затвору је од 2018. године.

Викиликс је у марту 2017. почео да објављује материјале који се односе на то како је ЦИА надгледала стране владе, наводне терористе и друге, компромитујући њихову електронику и рачунарске мреже, преноси Ројтерс.

У одлуци на 14 страница, амерички окружни судија Џеси Фурман на Менхетну пронашао је "више него довољно" доказа који подржавају осуде Шултеа за шпијунажу и хаковање, док његове лажне изјаве агентима ФБИ не подржавају оптужбу за опструкцију.

image