Свет

Разбијен глобални ланац педофилије: Ухапшено 98 злостављача деце, истрага води и у друге државе

Чланови су користили софтвер да анонимно деле датотеке, ћаскају и приступају веб локацијама унутар мреже, наводи се
Разбијен глобални ланац педофилије: Ухапшено 98 злостављача деце, истрага води и у друге државеGetty © Bill Pugliano / Stringer

Најмање 98 особа је ухапшено у Америци и Аустралији због оптужби за сексуално злостављање деце након што је убиство два агента ФБИ довело до открића међународног ланца педофила, објавили су званичници обе земље.

ФБИ и Аустралијска федерална полиција (АФП) саопштили су да је 19 мушкараца ухапшено у Аустралији, а 79 у САД-у под оптужбама за дељење материјала о злостављању деце на интернету.

Најмање 13 деце спасено је од даљег малтретирања у заједничкој операцији две организације, названој "Операција Бакис".

Укупан број ухапшених у оквиру заједничке истраге порастао је на 98.

Заједничка истрага почела је након што су 2021. убијена два агента ФБИ-а која су истраживала наводни ланац педофила. Они су упуцани док су извршавали налог за претрес у Санрајзу на Флориди, истражујући мушкарца за кога се сумњало да је поседовао материјал који је доказивао злостављање деце, навела је агенција у саопштењу.

Специјални агенти Данијел Алфин и Лаура Шварценбергер су страдали, а три агента су рањена, док је нападач Дејвид Ли Хубер (55) такође убијен, преноси Ен-би-си њуз.

Аустралијска агенција саопштила је да је координирана истрага званично покренута 2022. године након што је ФБИ доставио Аустралијском центру за борбу против експлоатације деце податке о аустралијским појединцима за које се сумња да су део "мреже која дели материјал са злостављањем деце на дарк вебу".

Осумњичени у Аустралији су стари од 32 до 81 године, саопштила је федерална полицијска агенција. До сада су осуђена двојица.

Већина осумњичених из Аустралије била је ангажована на пословима који захтевају висок степен знања о интернет мрежама, наводи агенција.

"Чланови су користили софтвер да анонимно деле датотеке, ћаскају и приступају веб локацијама унутар мреже", наводи се.

Неки су, такође, оптужени да су сами произвели материјал који приказује злостављање деце да би га поделили са члановима мреже, наводи агенција.

"Гледање, дистрибуција или производња овог материјала је ужасан злочин, а труд који су ови наводни починиоци уложили да би избегли откривање чини их посебно опасним - што дуже избегавају откривање, дуже траје циклус злостављања", рекла Хелен Шнајдер, командант АФП.

Правни аташе ФБИ Нитијана Ман рекла је да су 43 особе осуђене за кривична дела злостављања деце у САД у оквиру истраге, наводи "Асошиејтед прес".

ФБИ је такође упозорио друге земље на осумњичене који се налазе под њиховом надлежношћу, рекла је Ман, преноси АП. Она ипак није навела које су то земље.

image