Свет

Руске вежбе у Црном мору узнемириле суседе: НАТО и Бугарска спремни да одговоре

Бугарска позиција о питању безбедности у Црном мору увек је била заснована на принципу савезничке солидарности, савезничких акција и савезничких гаранција у оквиру НАТО-а, поручили су из министарства одбране
Руске вежбе у Црном мору узнемириле суседе: НАТО и Бугарска спремни да одговореGetty © Photo by Hristo Rusev/Getty Images

Бугарска разговара са савезницима у НАТО-у да ли да се сама позабави у вези са својом економском зоном у Црном мору, то јест с руском блокадом дела исте, или у сарадњи с Алијансом.

Наиме, Руска Федерација је званично затворила за бродски саобраћај део бугарске економске зоне у Црном мору због војних вежби које се ту одигравају до краја септембра, изјавио је министар одбране Бугарске Тодор Тагарев и додао да ове акције сматрају провокацијом.

"Бугарска разговара о одговору на ове провокације како независно, тако и с нашим савезницима из НАТО-а", прецизирао је Тагарев за "Еурактив".

Упитан да ли је Бугарска разрадила сценарије за случај руског напада на теретне бродове који плове из украјинских лука кроз бугарске воде или економску зону у Црном мору, одговорио је да у овом тренутку не постоји непосредан ризик од напада на трговачка пловила која саобраћају у територијалним водама ове земље чланице НАТО-а.

"Напад у територијалним водама може се посматрати и као напад на Републику Бугарску и НАТО у целини", додали су из бугарског министарства, напомињући да су морнарице Бугарске, Румуније и Турске на опрезу, те да њихове снаге настављају да обезбеђују пролаз трговачких бродова кроз Црно море.

Министарство је саопштило и да додатне мере безбедности трговачког саобраћаја у Црном мору може осигурати само НАТО, а у складу Повељом Уједињених нација и међународним поморским правом, уз координацију с другим партнерима у региону.

"Бугарска позиција о питању безбедности у Црном мору увек је била заснована на принципу савезничке солидарности, савезничких акција и савезничких гаранција у оквиру НАТО-а", поручили су из бугарског министарства, а у вези с акцијама Русије у Црном мору.

"Еурактив" подсећа да је бугарска влада управо издвојила скоро 20 милиона евра за набавку ракета и торпеда за морнарицу, али je заинтересована за хитну набавку ракетних система РБС-15 за потребе обалске стражу од шведске компаније "Саб".

image