Свет

Лондон шаље извиђачке авионе у Црно море: Сунак открио да је циљ акције сузбијање Русије

Извиђачки бродови имају за циљ сузбијање Русије, саопштили су из администрације британског премијера
Лондон шаље извиђачке авионе у Црно море: Сунак открио да је циљ акције сузбијање Русијеwww.globallookpress.com © Dppi/DPPI/IPA Sport

Велика Британија послаће своје обавештајне авионе у регион Црног мора, саопштили су из администрације британског премијера Ришија Сунака.

Како преносе "РИА Новости", Сунак је изјавио да је циљ таквих акција праћење активности Руске Федерације у Црном мору и "сузбијање Русије". 

У саопштењу се наводи и да Русија наводно може да изведе нападе по бродовима који се користе за превоз житарица. Како пише "Дејли телеграф", Оружане снаге Велике Британије чувају бродове са украјинским житарицама, након што је Споразум о житу престао да важи средином јула ове године.

Подсетимо, Москва је одлучила да не продужи своје учешће у споразуму из разлога што оно што јој је обећано није испуњено скоро годину дана.

Председник Русије Владимир Путин истакао је да ће његова земља ипак бити спремна да поново размотри договор уколико оно што јој је обећано буде спроведено у дело. Последњих дана Кијев је одбио предлог Турске о обнављању споразума, док је Хрватска понудила да се украјинско жито извози преко хрватских лука.

Москва упозорава да ће се на све бродове који се буду упутили ка украјинским лукама у Црном мору гледати као на потенцијалне превознике војне робе и да ће се Русија према њима односити као према бродовима који учествују у конфликту на страни Кијева.  

Велика Британија један је од главних савезника Кијева. Лондон је био први који је и званично послао Украјини касетну муницију. Крајем августа, Оружане снаге Велике Британије саопштиле су да прате кретање руских бродова у водама у близини Велике Британије. Мониторинг се вршио у Северном мору, Северном Атлантику, мореузу Ламанш, а ових дана најављено је и праћење кретања у Црном мору.

image