Свет

"Волстрит џорнал": Тотални фијаско Запада - Глобални југ није подржао Украјину

Последњих месеци, како пише овај лист, "опала је међународна воља да се јавно осуди Русија"
"Волстрит џорнал": Тотални фијаско Запада - Глобални југ није подржао Украјину© TANJUG/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Покушаји Запада да убеде земље Глобалног југа да подрже Украјину су пропали, објавио је данас "Волстрит џорнал".

Последњих месеци, како наводе, "опала је међународна воља да се јавно осуди Русија".

"Неколико земаља у развоју изјаснило се против позива Украјине и њених присталица да затраже репарације од Русије и да се формира међународни трибунал који би судио руским лидерима", пише лист.

Осим тога, лист истиче да ће током 78. заседања Генералне скупштине УН земље у развоју покушати да скрену пажњу међународне заједнице са украјинског питања на питања која се сматрају приоритетима за Глобални југ, као што је одрживи развој.

У том контексту, бивши званичник немачке одбране и садашњи директор консултантске куће "Јурејжа Груп" Јан Техау изјавио је да су неки западни званичници "потценили степен неповерења према САД и Европи у неким деловима света, као и жељу актера, као што су Бразил и Јужна Африка, да потврде своју независност и интересе на међународној сцени".

"Јасно је да је Запад, генерално гледано, био изненађен прилично општим оклевањем многих земаља такозваног Глобалног југа да ускоче у вагон", казао је Техау.

Раније је "Фајненшел тајмс" известио да Украјина појачава напоре да прикупи подршку више земаља Глобалног југа.

"Сви ови дипломатски напори долазе у тренутку када дуго очекивана украјинска контраофанзива споро напредује, стварајући тензије између Кијева и његових западних савезника, на челу са Сједињеним Државама", напомиње лист.

Како се наводи, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов казао је да је њихова мисија да "одржавају добре односе са што више земаља и да чине све што је могуће да не подрже Русију".

image