Свет

Естонија: Све аутомобиле са руским таблицама одузети, зашто се уопште крећу овуда?

Европска комисија сматра да возила са таблицама из РФ не могу да оду из Европе, јер би се то сматрало кретањем робе која је под санкцијама, наводи естонски министар унутрашњих послова
Естонија: Све аутомобиле са руским таблицама одузети, зашто се уопште крећу овуда?www.globallookpress.com © Sergei Stepanov/ZUMAPRESS.com

Све аутомобиле са руским регистарским таблицама који се крећу улицама Естоније треба одузети или пререгистровати, истиче естонски министар унутрашњих послова Лаури Лаенеметс, што би било у складу са забраном која у земљи важи од јуче.

Прецизније, како је саопштило естонско Министарство унутрашњих послова, забрањен је улазак у земљу возилима са регистарским ознакама Руске Федерације, пошто су под санкцијама ЕУ.

Уколико возило са руским таблицама стигне на гранични прелаз, његов корисник или власник мораће да се врати у Русију заједно са возилом или пређе границу без њега.

"Не могу да коментаришем општи став владе. Сматрам да се санкције морају применити, а ови аутомобили треба да буду заплењени, до тога мора да дође. Заправо се питам зашто у Естонији постоје аутомобили са руским таблицама? Ако се ови аутомобили стално крећу овде, онда би можда требало да буду регистровани у Естонији?", закључује Лаенеметс на владиној конференцији за новинаре.

Према његовим речима, Европска комисија сматра да аутомобили са руским таблицама не могу бити пуштени из Европе, јер се сматрају робом која је под санкцијама. МУП Естоније нема тачне податке о томе колико аутомобила са руским таблицама има у земљи, наглашава он.

Европска комисија је прошлог петка објавила објашњење у којем се наводи да се санкције које је Савет ЕУ увео Русији још 2022. године односе и на лична возила руских држављана са руским регистарским бројевима, те да, сходно томе, руски држављани не могу да уђу личним аутомобилима на територију ЕУ, чак ни у туристичке сврхе нити на кратак период.

Међутим, ЕК је у понедељак забранила грађанима Русије да у ЕУ уносе личне ствари па чак и да возе руска возила и позвала је националне службе земаља чланица да размотре сваки случај посебно, да предузму разуман и пропорционалан приступ забранама.

Стална мисија Руске Федерације при ЕУ није искључила конфискацију личних ствари од Руса на границама ЕУ, наводећи да на овај начин Европска унија жели практично да онемогући улазак Руса.

Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, мало је вероватно да ће Русија преузети сличне кораке. Русија, додуше, неће оставити без одговора конфискацију приватних аутомобила руских држављана у Немачкој, то је правна самовоља у односу на руске грађане и њихову имовину, истакла је у јулу званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

image