Русија

Чист расизам - Захарова о сулудој одлуци којом је Русима забрањен чак и унос личних ствари у ЕУ

Западне земље представницима руског цивилног друштва, културе и разних научних области не издају визе, отказују планиране догађаје, бране да присуствују одређеним конференцијама, такмичењима, указује званична представница руског МСП
Чист расизам - Захарова о сулудој одлуци којом је Русима забрањен чак и унос личних ствари у ЕУwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Забрана коју Европска унија уводи руским држављанима која се тиче уноса личних ствари у земље чланице нема никакве везе са санкцијама, већ је у питању расизам западних званичника, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за "Известија".

Наиме, Европска комисија је 10. септембра потврдила новину у закону о санкцијама, према којој Руси више неће моћи да уђу у земље ЕУ са аутомобилима регистрованим у Руској Федерацији. То ће се третирати као забрањени увоз.

Осим тога, Русима је забрањено да превозе личне ствари, што подразумева и паметне телефоне, лаптопове, фотоапарате, козметику, накит, производе од коже и крзна, кофере, па чак и тоалет папир.

"Ово је прави расизам. Није никаква политика санкција, нити стварање додатне користи за економију ЕУ која тоне. Ово је прави расизам", истакла је Захарова на маргинама Источног економског форума у понедељак.

Као апсцес који није лечен, западни расизам сада избија и пуца, објаснила је.

Портпаролка је подсетила на још једну "дивљу манифестацију нацизма" којој су склоне државе ЕУ и навела пример када је француски председник Емануел Макрон забранио руском новинару да присуствује конференцији за штампу само зато што је Рус.

"За то једноставно нема оправдања, нема разлога. Са оваквим понашањем се суочавају представници цивилног друштва, културе, разних научних области. Не издају им визе, отказују им планиране догађаје, бране им да присуствују одређеним конференцијама, такмичењима. Ово није ништа друго него расизам", истакла је она.

Привремени шеф руске царине Руслан Давидов је забрану личних ствари у ЕУ оценио као "потпуну бесмислицу" и навео да је та одлука доказује "потпуно безакоње" које пркоси нормалној логици царинских контрола.

"Добро да нису забранили ношење панталона приликом преласка границе", рекао је Давидов новинарима, додајући да руска Федерална царинска служба неће усвојити сличну одлуку за туристе који долазе из ЕУ.

image