Свет

Међународни кривични суд отворио канцеларију у Кијеву, највећу ван Хага

Ово је ново поглавље наше сарадње, канцеларија ће ојачати сарадњу са Украјином, каже државни тужилац Украјине Андреј Костин
Међународни кривични суд отворио канцеларију у Кијеву, највећу ван Хагаwww.globallookpress.com © IMAGO/Klaus Rainer Krieger

Међународни кривични суд, који је раније издао потерницу за руским председником Владимиром Путином, данас је отворио канцеларију у Кијеву, највећу ван Хага, где му је седиште, објавила је администрација украјинског генералног тужиоца.

"У Кијеву је почела да ради теренска канцеларија Међународног кривичног суда (МКС). То је највеће представништво МКС изван Хага. Ово је ново поглавље наше сарадње. Рад канцеларије ће помоћи јачању интеракције између Украјине и МКС. То ће повећати ефективност и ефикасност одговора на злочине које Русија наставља да свакодневно чини против Украјине и Украјинаца", навели су они.

Због наредбе суда да потписнице његовог статута треба да изруче руског лидера, уколико он крочи на територију земаља које су потписале да поштују МКС, Владимир Путин ове године није могао да присуствује самиту БРИКС-а у Јужној Африци. Ипак, чини се, Бразил ће бити нешто одлучнији, те, како је то рекао лидер Бразила, Путин неће бити ухапшен ако следеће године посети његову земљу како би учествовао на самиту Г20.

image