Свет

Лула да Силва о налогу за хапшење Путина: Проверићу зашто Бразил подржава рад суда у Хагу

Бразилски председник је прво рекао да нема шансе да ће Путин бити ухапшен у Бразилу, да би затим ипак навео да ће о томе одлучити провосуђе те земље
Лула да Силва о налогу за хапшење Путина: Проверићу зашто Бразил подржава рад суда у Хагу© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва, упитан да ли ће повући Бразил из споразума са Међународним кривичним судом (МКС) који је издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина, рекао је да жели да проучи тај споразум.

Лула да Силва је навео и да земље попут Русије и САД не учествују у том суду.

"Не кажем да ћу напустити суд. Само желим да знам... Једноставно ми је синуло. Нисам ни знао да овај суд постоји. Желим да знам шта је навело Бразил да донесе ову одлуку да буде потписник. То је све што желим да знам", рекао је бразилски председник, а пренео новински портал Г1.

Раније је бразилски председник, у интервјуу за индијску телевизију "Фрстпост", рекао да би Путин лако могао да дође у Бразил јер све док је он председник - "нема шансе да буде приведен" по налогу МКС. 

Он је, међутим, касније појаснио да ће одлука о акцијама против Путина у случају његовог доласка у Бразил зависити од бразилског правосудног система.

Међународни кривични суд издао је у марту налог за хапшење Путина, оптужујући га за ратни злочин незаконитог депортовања стотине деце из Украјине. Русија је порекла да су њене снаге учествовале у ратним злочинима или да су насилно одузимале украјинску децу.

image